Ockupanterna i Dorotea ger sig inte

Ockupanterna i Dorotea ger sig inte
Doroteaborna ockuperar sjukstugan på orten sedan den 1 februari. Simone Granberg som är en av initiativtagarna till Doroteaupproret är också zumbainstruktör och håller här i en zumbaträning för en del av ockupanterna.

Sedan den 1 februari ockuperar Doroteaborna ortens sjukstuga. De protesterar mot att akutsjukvården har dragits in, vilket de anser påverkar patientsäkerheten. Men det är inte bara patienterna som far illa, det gör även personalen.

– Personalen mår jättedåligt, berättar Berith Söderberg, förtroendevald sjuksköterska i Vårdförbundet som har jobbat på sjukstugan.

Sedan månadsskiftet har invånarna i Dorotea i Västerbottens inland ingen akutvård efter klockan fem på eftermiddagen. Den som blir akut sjuk efter kontorstid får hoppas på att få transport med ambulans till närmaste sjukstuga, antingen i Vilhelmina eller i Åsele, vilket är fem mil bort.

Enda ambulansen upptagen

Problemet är att Doroteas enda ambulans ofta är ute på uppdrag i Åsele, eftersom Åseles ambulans har dragits in och ersatts av en mindre akutbil. Det här leder till att den som blir sjuk i Dorotea  är utlämnad till taxi eller privat transport när ambulansen är upptagen.

Fram till den 31 januari i år fanns en sjukstuga i Dorotea med akutvård och fyra vårdplatser för inneliggande patienter dygnet runt. Från och med den 1 februari har den förvandlats till en hälsocentral.

Både personalen som jobbar på hälsocentralen och Doroteaborna protesterar mot neddragningen. De menar att rätten till lika och säker vård, något som ju är inskrivet i Hälso- och sjukvårdslagen, inte längre gäller i kommunen.

– Det här innebär risker för patientsäkerheten. Dessutom påverkar det möjligheten för sjuksköterskor att få jobb på orten, säger Ramona Rönnholm, styrelseledamot i Vårdförbundet i Västerbotten och ansvarig för inlandet.

Inga risk- eller konsekvensanalyser

Hon får medhåll av Berith Söderberg. Fram till månadsskiftet arbetade hon på sjukstugan. Till följd av neddragningen har hon förflyttats till Doroteas äldreboende.

– Hela historien är fruktansvärd. Beslutet är vansinnigt. Ända sedan det togs i oktober har personalen mått jättedåligt, framför allt över hur det har hanterats av landstingets politiker och tjänstemän. Inga risk- eller konsekvensanalyser har gjorts, berättar hon.

Landstingspolitikerna som ligger bakom neddragningen menar att förändringen ska spara pengar. Enligt oppositionslandstingsrådet Nicklas Sandström (M) handlar det om ungefär fyra till fem miljoner per år.

– Men om pengarna inte räcker till säker vård, höj skatten då, säger Margareta Dahlqvist som är en av ockupanterna.

Doroteaupproret

Ockupationen, som kallas för Doroteaupproret, har rent praktiskt gått till så att ungefär mellan sex till tio personer sover i foajén till hälsocentralen varje natt. Dagtid håller upp till 30 personer till i foajén.

Upproret har fått stor uppmärksamhet i medierna och gruppen jobbar nu för att landstingspolitikerna ska lyssna på vilka konsekvenser indragningen innebär för medborgarna.

– Men jag vet inte om de lyckas, politikerna kör sitt eget race, säger Berith Söderberg.

Vårdfokus har utan framgång sökt landstingsrådet och landstingsdirektören för en kommentar

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida