Öppnar ny hälsocentral för att möta konkurrensen från privat vård

Vårdvalet infördes för att med privata initiativ öka valfriheten för medborgarna. I Bollnäs gör man tvärtom. Där ökas valfriheten genom öppnandet av en offentligt driven vårdcentral.

12 september 2012

Senvåren 2013 öppnar hälsocentralen ”Älgen” i kvarteret med samma namn i centrala Bollnäs. Till en början har vårdcentralen ungefär 1 500 patienter men målet är att komma upp i 4 000 listade.

Den uttalade ambitionen, som står att läsa i landstingsstyrelsens protokoll, är: ”…att möta befolkningens behov och att bemöta konkurrensen från privata vårdgivare”.

Oppositionen i form av Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Sjukvårdspartiet gjorde tummen ner. I ett särskilt yttrande skriver de att landstinget måste förhålla sig konkurrensneutralt och att lika villkor ska råda för hälsocentralerna, oavsett om de drivs offentligt eller privat.

”Ökad valfrihet”

Eva Tjernström (S), landstingsråd, tycker att Bollnäsborna får en ökad valfrihet.

– Det har rått en obalans i och med att vi inte har haft någon offentligt driven hälsocentral. Vi har väntat och velat se om det skulle etablera sig någon fler privat aktör men så har det inte blivit och då fattade vi det här beslutet, säger hon.

Oppositionens argument köper hon inte.

– Nej, jag rycker på axlarna åt det. Jag tycker att de har en underlig syn. Det är bra med balans i konkurrensen, säger hon.

Ingen risk för utkonkurrens

Hon tror inte att det finns någon risk att vårdcentralen kan konkurrera ut den vårdcentral som redan finns i området och som drivs av Aleris.

­– Nej, det argumentet har jag aldrig hört. I stället är det här ett efterlängtat alternativ för Bollnäsborna. Förut har de inte kunnat välja. Vi har haft bra samtal med Aleris och jag är säker på att de inte ser det som att landstinget ska konkurrera ut dem, säger Eva Tjernström.

Det slutliga beslutet i frågan ska vara genomfört senast den 30 september, enligt landstingsstyrelsens protokoll.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida