Oro över att högerextremister flyttar fram positionerna i Västra Götaland
Ska högerextremister och vägtullshatare få makt över sjukvården i Västra Götaland? Inför omvalet i maj är oron stor för lågt valdeltagande och en ännu mer svajig majoritet i regionfullmäktige. Vårdförbundets ordförande i Västra Götaland uppmanar nu sina medlemmar att gå till valurnorna.
Med mindre än två månader kvar till omvalet i Region Västra Götaland är det väldigt tyst om den viktiga demokratiska tillställningen.
Valaffischerna lyser med sin frånvaro. Många vet inte ens om att det ska bli ett nyval. Enligt valforskare vid Göteborgs universitet kan valdeltagandet bli så lågt som 60 procent.
Det oroar Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundets avdelning i Västra Götaland och nyligen föreslagen som ny ordförande i Vårdförbundet.
– Om inte folk går och röstar. Vad blir det för majoritet då? Det är svajigt i den politiska ledningen redan nu, säger hon och kallar 2011 för ett ”förlorat år” för sjukvårdspolitiken, eftersom stora viktiga beslut skjuts på framtiden.
Sedan valet 2010 leds regionen av en rödgrön koalition som styr i minoritet tack vare stöd från Sjukvårdspartiet. Men det är en svag minoritet som även behöver stöd från något av oppositionspartierna eller Sverigedemokraterna för kunna driva igenom beslut i fullmäktige.
Lite fokus på vård
Ett nyval i Regionen skulle kunna ge partierna chansen att lyfta fram och sätta fokus på viktiga vårdfrågor. Men hittills är det framför allt två enfrågepartier som sett möjligheten till uppmärksamhet och inflytande.
Svenskarnas parti, ett högerextremistiskt parti som tog mandat i Grästorps kommunfullmäktige, ställer upp i omvalet. Partiet vill bedriva raspolitik och stoppa allt som inte gynnar ”västerländskt genetiska och etiska svenskar”. Till exempel vill partiet förbjuda all vård till papperslösa flyktingar.
Det andra enfrågepartiet är av en helt annan art. Vägvalet, som partiet heter, lägger allt sitt krut på att stoppa beslutet om att införa trängselskatt i Göteborg och saknar helt intresse för sjukvårdens framtid.
– Det här är ett parti som fått mycket uppmärksamhet men som inte har någon politik kring andra frågor, exempelvis vård, säger Sineva Ribeiro.
”Gå och rösta”
Anledningen till omvalet är att felräknade röster kan ha påverkat fördelningen av mandat i regionfullmäktige och gett Centerpartiet en plats i stället för Socialdemokraterna, enligt valnämndens beslut.
Omvalet sker den 15 maj och berör en och en halv miljon människor i Västra Götaland.
Kostnaderna för att organisera valet faller framför allt på kommunerna, länsstyrelsen och de enskilda partierna. Sjukvården kommer inte att drabbas av ökade utgifter, berättar regionens pressinformatör Niklas Samsjoe.
– Men regionfullmäktige har beslutat om att satsa 2,6 miljoner på extra informationsinsatser, bland annat tv-reklam.
Och det kan behövas.
– Jag åkte taxi från Landvetter i går, taxichauffören visste inte ens om att det är nyval. Inför valet i höstas såg man plakat överallt när man körde ut på Hisingen, nu syns inte en affisch, säger Sineva Ribeiro som uppmanar Vårdförbundets medlemmar att använda sig av sin demokratiska rättighet och gå och rösta.
Mer information om omvalet hittar du på valmyndighetens hemsida.