Osäker situation i många landsting

Maktbalansen har förändrats i flera landsting och på några håll är det fortfarande osäkert vilka partier som kommer att styra under de kommande åren. Sverigedemokraterna har gått fram starkt även i landstingen och regionerna och tar nu plats i 15 fullmäktige.

Stockholm är ett av få landsting där Sverigedemokraterna inte kom in. Alliansen är fortsatt stark och får en klar majoritet.

I Region Skåne är alliansen störst, men får inte majoritet. Trycket på Miljöpartiet att fortsätta stödja alliansen blir stort. Väljer Miljöpartiet att gå samman med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet istället så får nämligen Sverigedemokraterna en vågmästarroll eftersom de fick hela 14 mandat.

I Östergötland får Sverigedemokraterna fyra mandat. Men eftersom det är mycket jämnt mellan de båda blocken räcker det för att de ska bli vågmästare. Förmodligen blir nu Miljöpartiet uppvaktade om att stödja allianspartierna. Om inte Vrinnevilistan gör helt om och stödjer de rödgröna istället.

Landstinget i Västra Götaland har haft en koalition över blockgränserna. Socialdemokraterna har styrt tillsammans med Centerpartiet och Folkpartiet i tio år. Nu får de inte majoritet, men de fyra borgerliga allianspartierna får inte heller egen majoritet. Miljöpartiet får elva mandat och Sverigedemokraterna och Sjukvårdspartiet får sju mandat vardera, så här blir det säkert förhandlingar mellan många olika partier innan det är klart vilka som kommer att styra.

Även i Värmland är situationen oklar sedan Sverigedemokraterna med sina tre mandat blivit vågmästare mellan de två blocken. Den styrande Värmlandsalliansen som inkluderar även Miljöpartiet får 38 mandat och oppositionen i form av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet får 37 mandat.

Flera av landstingsvalen är inte helt färdigräknade ännu så situationen kan fortfarande förändras.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida