Pengabrist hotar arbetet med att ta fram etisk plattform

Pengabrist hotar arbetet med att ta fram etisk plattform
Det är angeläget att arbetet med den etiska plattformen fortsätter, säger Lisbeth Löpare Johansson som ingår i styrelsen.

Styrelsen för den etiska plattformen väntar på besked från regeringen.

22 december 2014

För drygt ett år sedan inledde 17 olika organisationer ett gemensamt arbete med att ta fram en etisk plattform. Den ska ge allmänhet, personal och patienter insyn i olika vårdgivares kvalitet, ekonomi och anställningsvillkor. Nu saknas pengar och frågan är om arbetet kan fortsätta.

– Vi har skrivit till regeringen och ansökt om mer pengar för att klara den tekniska utvecklingen och blivit hänvisade till socialutskottet, men väntar fortfarande på svar, säger Lisbeth Löpare Johansson, vårdstrategisk chef på Vårdförbundet som ingår i styrelsen för den etiska plattformen.

Kunskap om resursanvändning

Lisbeth Löpare Johansson beklagar om den inte blir av.

– Det här redskapet ska ge kunskap om hur våra gemensamma resurser används. I Sverige har vi inga öppna jämförelser som visar hur det ser ut hos vårdgivarna inom dessa tre områden samtidigt och för att känna förtroende för att resurser används rätt är det viktigt med en sådan transparens, säger hon.

Åtskilliga organisationer står bakom

Inte mindre än 17 olika organisationer står bakom den etiska plattformen. Vårdförbundet, Kommunal, Sveriges läkarförbund, Vårdföretagarna och Sveriges kommuner och landsting är några. Allt från ägarförhållanden, ersättningsnivåer och personalens kompetens ska redovisas öppet på en nationell hemsida.

– Vi på Vårdförbundet har varit särskilt aktiva med att ta fram indikatorer för särskilda boenden och primärvård. En egen hemsida har byggts upp men inget är publicerat ännu. Vi fortsätter enligt den tidigare planen och hoppas att vi får pengarna. Det är verkligen angeläget, säger Lisbeth Löpare Johansson.

Fakta

  • Etisk plattform för öppenhet om kvalitet, ekonomi och anställningsvillkor hos utförare inom vård och omsorg med offentlig finansiering är det fullständiga namnet på plattformen.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida