Privata vårdcentralen lät lönesatsning på sjuksköterskor gå till annat

Privata vårdcentralen lät lönesatsning på sjuksköterskor gå till annat
Vårdförbundets ordförande i Sörmland, Ulla Jordán, har ännu inte märkt någon sjuksköterskeflykt från den privata vårdcentralen. Foto: Vårdförbundet

Hälsovalschefen i Sörmland är kritisk men kan inget göra.

28 januari 2014

”Korkat av landstinget att försöka styra lönesättningen.” Det sa den privata vårdcentralens vd när landstinget i Sörmland ville locka sjuksköterskor till primärvården med en särskild lönesatsning.

Det är tidningen Eskilstuna-Kuriren som berättar om lönesatsningen som inte riktigt blev vad som avsågs. Sörmlands landstingspolitiker anslog 6,8 miljoner extra till budgeten för att höja sjuksköterskelönerna. Satsningen gällde löneöversynen 2013 och var både strukturell och individuell.

Vårdfokus har tidigare skrivit om att landstinget i Sörmland fick backa från beslutet att bara låta de landstingsdrivna vårdcentralerna få del av lönesatsningen. Enligt lagen om valfrihet ska konkurrensneutralitet råda, och därmed fick också alla länets nio privata vårdcentraler ett extra anslag.

Satsade inte på löner

Men för en tid sedan blev det känt att två av de privata vårdcentralerna lät lönesatsningen gå till annat än löner. På en av vårdcentralerna sa den verkställande direktören att de i stället satsade på aktiviteter som omfattar alla anställda. Det gjorde hälsovalschefen i Sörmland, Asghar Farahani, förgrymmad.

När han gjorde klart för vårdgivarna att pengarna skulle gå till sjuksköterskelöner blev han uppringd av de privata vårdgivarnas jurister.

– Juristerna gjorde klart för oss att vi inte hade rätt att kräva att de privata vårdgivarna skulle lägga pengarna på löner. Landstinget får heller inte kräva en redovisning av vad pengarna i stället har gått till, men jag kan inte tolka det på annat sätt än att företaget vill öka sin vinst, säger Asghar Farahani.

Vårdförbundet ordförande i Sörmland, Ulla Jordán, säger till Vårdfokus att hon än så länge inte har märkt någon sjuksköterskeflykt från de två privata vårdcentralerna – även om det kan bli en effekt av uteblivna lönesatsningar.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida