Reflekterat

Va? Har du bara tio personer på din chat-lista? Min tonåring tittade förvånat på mig medan han febrilt bläddrade runt bland hundratals användarnamn på sin lista.

1 februari 2008

I mitten av 1980-talet publicerades artiklar om nyttan av sociala nätverk. Du skulle ha 20 till 25 personer i ditt nätverk för att kunna erhålla det stöd och den support som upprätthöll och befrämjade din hälsa.
Om detta föreläste min kollega och jag under rubriken Sociala nätverk och dess betydelse för hälsan. Föreläsningen hade precis startat när en, något försenad, deltagare undrade vad detta hade att göra med datorer och deras nätverk. Alla skrattade åt den dråpliga kopplingen mellan människors sociala nätverk och koppling till datorer.
Nu skrattar ingen längre åt det. De flesta av oss ingår nu i nätverk via datorn. Vi finns i maillistor och chatlistor, på bloggar och hemsidor. Vi har hundratals personer i dessa nätverk.
Utvecklingen har nu gått ett steg längre. Via mobiltelefon kan vi följa våra nätverk i realtid. Vi kan se texter, bilder och rörliga bilder med och av personer i våra nätverk. Vi har direkt koll på var de geografiskt befinner sig.

Ger dessa nätverk en livskvalitet? Människor som sitter framför datorn hela nätter, hur ensamma är de egentligen? Vilken betydelse har deras virtuella nätverk?
Är det där vi kan vara den vi vill och få support och stöd? Är det på nätet vi hittar våra likasinna­de och framtida vänner eller livspartners?
Är det där vi hittar personer som specialiserar sig på självskadebeteende, ätstörningar och till och med hur man bäst begår självmord?
Kompletterar nätet ditt fysiska sociala nätverk? Det där som kan stärka hälsan, ni vet.
Det finns dagar då jag inte orkar med allt plingande, pipande och ljussignaler som pockar på min uppmärksamhet med omedelbart krav på respons. Fastän jag är prylfreak. Är min hälsa i farozonen då?

Därför min son, de tio personer som finns på min chat-lista, dessa personer träffar jag också regelbundet i verkliga livet.

TEXT:
Claus Stubbergaard
psykiatrisjuksköterska

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida