Regiondirektören i Skåne slutar

Regiondirektören i Skåne slutar
Sören Olofsson slutar som regiondirektör i Skåne.

Sören Olofsson  lämnar vid årsskiftet sin tjänst som regiondirektör i Skåne. En presskonferens har utlysts till klockan elva i dag på förmiddagen. Innan dess vill de som har kännedom om hans avgång inte uttala sig om skälen, men mycket tyder på en konflikt med den politiska ledningen. Så sent som i början av detta år förlängdes hans förordnande i ytterligare tre år.

9 december 2011

Vårdförbundets ordförande i Skåne, Mats Runsten, vill inte kommentera Sören Olofssons avgång.

– Han har uträttat det politikerna har gett honom i uppdrag att göra. Regiondirektörer kommer och går. Sören Olofsson är en tjänsteman som har gjort sitt jobb, dit hör bland annat att genomföra Skånsk livskraft, säger han.

 Rekordfart

Sören Olofsson tillträdde sin tjänst som regiondirektör i Region Skåne för fyra år sedan. Det var den politiska majoriteten, den så kallade femklövern, i regionen som rekryterade honom för att skynda på samordningen av de båda universitetssjukhusen i Lund och Malmö.

Sedan dess har allt gått med rekordfart. Det som från början kallades samordning ledde tämligen raskt till en total sammanslagning av de båda sjukhusen, som sedan 2010 går under beteckningen Skånes universitetssjukhus, Sus.

Sören Olofsson och den borgerliga femklövern kritiserades bland annat för att inte i förväg ha samordnat planerna med vare sig oppositionen eller de fackliga organisationerna. Beslutet om den mycket omdiskuterade sammanslagningen meddelades på en presskonferens.

 Centraliserade i Stockholm

Under 1990-talet genomförde Sören Olofsson en liknande organisationsförändring i Stockholm, där han var landstingsdirektör mellan 2002 och 2006. Under sin tid där drev han med kraft igenom sammanslagningen av de båda sjukhusen i Solna och Huddinge till ett gemensamt sjukhus, Karolinska universitetssjukhuset.

Han avsattes 2006 av den nyvalda borgerliga majoriteten i Stockholms läns landsting som ansåg att han centraliserat organisationen i allt för hög grad. Många höjde därför på ögonbrynen när han kort därefter tillträdde som regiondirektör i Skåne, med uppgift från politikerna att i princip genomföra samma typ av centralisering av den högspecialiserade vården i Skåne.

Högst lön

Sören Olofsson har bland annat varit omskriven i medierna för sin höga lön på 175 000 kronor i månaden, vilket är mer än vad någon annan landstingsdirektör tjänar. Till och med topptjänstemännen inom regeringen tjänar mindre, liksom statministern som har en lön på 144 000 kronor.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida