Regionråd portades från Skånes universitetssjukhus

Regionråd portades från Skånes universitetssjukhus
– Kraven på nerskärningar kan få mycket allvarliga följder om de anställda inte vågar berätta om missförhållanden, säger Rikard Larsson (S). Foto: Christiaan Dirksen

Två Socialdemokratiska regionråd har nekats besöka en avdelning på Skånes universitetssjukhus i Malmö. Enhetschefen ska ha meddelat att de blivit tillsagda att inte ta emot eller prata med politiker och att besök måste bokas via sjukhusledningen. Regionrådet Rikard Larsson ser allvarligt på händelsen.

Rikard Larsson och ytterligare ett Socialdemokratiskt regionråd har oberoende av varandra nekats besöka samma avdelning på Sus i Malmö. Rikard Larsson vill inte säga vilken avdelning det gäller, men berättar att det handlar om en som det har varit mycket skriverier om senaste tiden. Det är just de omfattande problemen som gjorde att regionråden ville besöka avdelningen.

Rikard Larsson påpekar att vårdpersonal ofta kritiserar politiker för att vara för lite ute i verksamheterna, och därmed inte ser konsekvenserna av sina beslut.

– Det håller jag med om och vi ville genom ett studiebesök öka vår kunskap. Men om det nu sprids ett budskap om att man inte får ta emot besök av politiker utan att det först har godkänts på högre ort så motverkar det en dialog. Det är allvarligt, säger Rikard Larsson till Vårdfokus.

Han menar att odlandet av en tystandskultur tillsammans med hårda krav på nerskärningar kan få mycket allvarliga följder eftersom de anställda inte vågar berätta om missförhållanden.

– Det är oacceptabelt att de anställda inte själva får bestämma vem de vill prata med. Det oroar mig att det största oppositionspartiet inte får tillgång till verksamheterna i ett läge när det dagligen rapporteras om de förödande konsekvenserna som nedskärningarna har på sjukhusen, säger Rikard Larsson.

Vårdfokus har utan framgång sökt sjukhuschefen Jan Eriksson. Vi har inte heller lyckats nå regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult för en kommentar. Men hennes pressekreterare Johan Folin säger att man fått ett kort uttalande från Jan Eriksson som lyder:

”Jag och Rikard Larsson har talats vid om detta. Jag och Sus ledning välkomnar studiebesök från politiska företrädare. Vad som har hänt i det enskilda fallet och varför känner jag inte till eftersom jag inte vet vilken verksamhet det berör.”

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida