Satsningar på vård lovas efter maktskifte i Västra Götaland

Satsningar på vård lovas efter maktskifte i Västra Götaland
Med en gruppbild på twitter presenterade Folkpartiets Jonas Andersson den nya ledningen för Västra Götalandsregionen i dag: Kristina Jonäng (C), Jonas Andersson (FP), Johnny Magnusson (M), Birgitta Losman (MP) och Monica Selin (KD).

Miljöpartiet byter sida och bildar majoritetsstyre med Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet.

Den nya blågröna koalitionen presenterades vid en presskonferens i Vänersborg i dag. Då gavs också besked om att skatten kommer att höjas med 35 eller 40 öre för att klara sjukvården och kollektivtrafiken.

750 miljoner kronor ska tillföras hälso- och sjukvården för att skapa balans i sjukhusens ekonomier.

Ambulans och psykiatri

– I uppgörelsen mellan våra partier finns ett tydligt fokus på att lösa de stora ekonomiska problemen samt skapa förutsättningar för bättre tillgänglighet i vården, säger Jonas Andersson, gruppledare för Folkpartiet, i ett pressmeddelande.

100 miljoner kronor ska satsas på att få en fungerande ambulansverksamhet och att minska väntetiderna på akutmottagningarna. Extra satsningar på psykiatrin är ett annat prioriterat område.

Miljöpartiet får ordförandeposten

I Västra Götaland har Socialdemokraterna haft makten sedan lång tid tillbaka, men alltid varit beroende av att regera ihop med andra partier. Ibland har det varit Vänsterpartiet och Miljöpartiet, ibland Folkpartiet och Centerpartiet. Men nu tvingas de alltså gå i opposition sedan deras tidigare samarbetspartners gått ihop med Moderaterna och Kristdemokraterna och bildat en ny majoritet.

Miljöpartiets Birgitta Losman får ordförandeposten i regionfullmäktige och moderaten Johnny Magnusson blir ordförande för regionstyrelsen.

Koalitioner över blockgränserna

I ungefär hälften av landstingen och regionerna fick inget av de politiska blocken egen majoritet. Men i kommuner och landsting är man mer van vid att samarbeta över blockgränserna och den närmaste veckan lär vi få se flera nya koalitioner runt om i landet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida