Sjuksköterskebrist även hos bemanningsföretagen

Sjuksköterskebrist även hos bemanningsföretagen
Vem vill jobba på sommaren? Illustration: Colourbox

För att få ihop årets semesterscheman vänder sig landstingen till bemanningsföretagen. Men även där pågår en desperat kamp för att hitta sjuksköteskor och barnmorskor som vill jobba i sommar.

18 april 2011

Akutmottagningen på Nyköpings lasarett är en av många verksamheter som kontaktat ett bemanningsföretag för att få hjälp med att lösa bristen på sjuksköterskor i sommar.

– Vi har så många som har semester och är föräldralediga, så vi får inte ihop det. En hyrsjuksköterska per kväll i sju veckor behöver vi till vår kortvårdsavdelning, säger Ing-Marie Borg, verksamhetschef på akuten i Nyköping.

Ökad efterfrågan

Men hon är inte ensam om att vilja hyra in personal för att få ihop semesterschemat. Enligt Börje Eriksson, VD på bemanningsföretaget Svensk närsjukvård i Borlänge, är det omöjligt för hans företag att få fram så mycket vårdpersonal som just nu efterfrågas .

– Vi får fler och fler beställningar och det blir allt svårare att täcka upp de behov som finns. Inför sommaren efterfrågas framför allt barnmorskor och psykiatrisjuksköterskor, säger han.

Cathrine Klippendahl på Ofelia vård i Göteborg vittnar om samma läge.

– Efterfrågan är stor inför sommaren och vi har svårt att få tag på personal, särskilt specialistkompetenser. Barnmorskor går det nästan inte att få tag på alls, säger hon.

Stort behov

Sanna Reimers Hultren, affärsområdeschef på PR vård i Stockholm, tycker att hennes bemanningsföretag får lika många förfrågningar som vanligt inför sommaren från Stockholms läns landsting och privata vårdföretag i huvudstaden. Men kravet på kompetens hos uthyrningspersonalen har ökat och många hör också av sig från landets övriga delar.

– Behovet är stort. Vi får massa förfrågningar från övriga Sverige och kan bara beklaga att vi inte kan hjälpa till.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida