Sjuksköterskebrist slår hårt mot Norrbotten

Sjuksköterskebrist slår hårt mot Norrbotten

Alla planerade ortopediska operationer på Sunderby sjukhus ställs in. Vårdförbundets lokala ordförande betecknar läget som mycket allvarligt.

I måndags togs beslutet att stoppa alla operationer som kräver en vårdplats eftersom verksamheten riskerar att bli patientfarlig när den drabbas av överbeläggning. Beslutet togs efter att läget på kort tid försämrats drastiskt – i slutet av februari var man tvungen att minska antalet vårdplatser från 43 till 32. Samtidigt har flera andra verksamheter i Kalix, Piteå och Sunderby fått dras ned eller stängas.

Orsaken är brist på sjuksköterskor.
– Många har jobbat precis på gränsen med minimibemanning eftersom det har varit så tight med personal. Då räcker det att en blir sjukskriven och ramlar bort så drabbas hela patientsäkerheten. Läget är jätteallvarligt, säger Erica Ohlsson, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Norrbotten.

Det var när operationsavdelningen i Kalix stängdes som trycket blev enormt på Sunderby sjukhus. Nu tvingas man skicka patienter till andra sjukhus för att avlasta, bland annat görs axeloperationer i Piteå och enstaka patienter har även skickats till Stockholm för ryggoperation.

Vårdförbundets Erica Ohlsson menar att arbetsgivaren måste ge sjuksköterskorna bättre villkor.
– Höja lönerna och förbättra arbetsvillkoren, så att man hinner ta rast. Sjuksköterskorna slutar eftersom de har fått nog, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida