Sjuksköterskebristen tvingar upp lönerna i Gävleborg

Sjuksköterskebristen tvingar upp lönerna i Gävleborg
Irene Strandqvist, vice avdelningsordförande för Vårdförbundet i Gävleborg, är positiv till höjningen av ingångslönen för specialistsjuksköterskor.

Landstinget Gävleborg har problem med att rekrytera specialistsjuksköterskor. Så få har sökt de vakanta tjänsterna inom psykiatri, operation och intensivvård att landstinget nu höjer ingångslönen. ­­"Ett steg i rätt riktning", tycker Vårdförbundet.

Från 24 000 till 25 000 kronor i månaden. Så mycket höjer landstinget i Gävleborg ingångslönen för sina specialistsjuksköterskor.

Enligt Irene Strandqvist, vice avdelningsordförande för Vårdförbundet i länet, har Gävleborg länge brottats med sjuksköterskebrist inom specialistgrenarna.

– Man utannonserar tjänster men får inga sökande. Vi ser nu att det även finns en brist på vanliga sjuksköterskor, det har vi inte varit med om tidigare. Det här är ett steg i rätt riktning, säger hon.

”Utbildning ska löna sig”

Frågan har varit uppe på tapeten tidigare. När landstinget tidigare i år höjde ingångslönen för sjuksköterskor till 22 000 kronor ansåg facket att specialistsjuksköterskornas ingångslön också skulle höjas. En mellanskillnad på 2 000 kronor var för lite menade man.

– Det är bra att man nu har insett att det var en felaktig nivå. Det här ligger mer i linje med vad vi tycker. Specialistutbildning ska löna sig, säger Irene Strandqvist.

Den som tidigare jobbat som sjuksköterska och som väljer att vidareutbilda sig garanteras en löneökning på minst 1 500 kronor i månaden. Höjningen gäller retroaktivt från och med april i år.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida