Sjukvårdsministern beredd ta större ansvar för sjuksköterskebristen

Sjukvårdsministern beredd ta större ansvar för sjuksköterskebristen
Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro är en av dem som kommer att träffa sjukvårdsminister Gabriel Wikström för att diskutera sjuksköterskebristen. Foto: Cecilia Sandahl/Vårdförbundet.

Kompetensförsörjningen är inte bara en fråga för landsting och vårdgivare, säger Gabriel Wikström.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) har kallat till sig fackförbunden, Sveriges kommuner och landsting och Socialstyrelsen för att diskutera sjuksköterskebristen och hur vårdens behov av personal ska kunna lösas.

– Alltför länge har staten sagt att kompetensförsörjningen är en fråga för landstingen eller vårdgivarna, men det är en gemensam utmaning och staten måste finnas med i diskussionerna. Vi behöver se över hur verksamheterna organiseras och hur man kan rekrytera och behålla sjuksköterskor, säger Gabriel Wikström till Vårdfokus.

Det handlar inte bara om pengar, anser Gabriel Wikström.

– Även om vissa landsting har ekonomiska problem handlar det också om hur vi styr verksamheten och det är där staten kan spela en större roll. Rundabordssamtalen är ett första steg, säger sjukvårdsministern.

Partikollegan Anders Henriksson (S), som är verksam landstingspolitiker i Kalmar och vice ordförande för SKL, menar dock att det behövs mer pengar för att landsting och kommuner ska kunna bli attraktiva arbetsgivare.

– Vi ser behovet av höjda statsbidrag och arbetar på en rapport där vi beskriver den ekonomiska verkligheten för regeringen, säger Anders Henriksson.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida