SKL chefen: ”Läget är värre än förra sommaren. Det är vår bild också”

SKL chefen: ”Läget är värre än förra sommaren. Det är vår bild också”
Göran Stiernstedt, chef för vård och omsorg på Sveriges kommuner och landsting, håller med Vårdförbundet om att sommaren ser ut att bli tuff. Foto: SKL

Göran Stiernstedt, avdelningschef för vård och omsorg på Sveriges kommuner och landsting, SKL, stämmer in i mycket av den kritik som Vårdförbundet för fram i sin sommarrapport. Samtidigt anser han inte att ingångslönerna och lösningen med flyttade semestrar är problematiska.

I Vårdförbundets sommarrapport som släpptes i dag målas en bister bild upp inför årets semesterperiod.

Enligt en kartläggning bland förbundets lokalavdelningar säger så många som 60 procent att det råder en allvarlig brist på sjuksköterskor inför sommaren. 40 procent menar att det är en stor brist på specialistsjuksköterskor. Alla avdelningar uppger att patientsäkerheten är hotad.

”Vi delar bilden”
De oroväckande signalerna bekräftas också till viss del av SKL:s högsta vårdchef Göran Stiernstedt.
– Vi har gjort en egen kartläggning som visar  att det är lite värre än förra sommaren. Men att säga att det är värre än någonsin, så som Vårdförbundet gör, det ska man vara försiktig med. Jag har varit med så pass länge att jag vet att det går upp och ner, säger Göran Stiernstedt.

Bra att sjuksköterskor tar jobb i kommunerna

Vårdförbundet anser att höjda ingångslöner och en förbättrad löneutveckling nu måste till. På en del håll har också initiativ till strukturella löneförändringar tagits från arbetsgivarens sida, bland annat i Örebro och Sörmland. Studentrörelsens ”Inte under 25 000” framfart har också bidragit till att lyfta lönefrågan.

Men på frågan om strukturella löneförändringar är vägen framåt väljer Göran Stiernstedt att inte kommentera. I stället menar han att faktumet att många valt att tacka nej till landstingens låga ingångslöner inte enbart behöver vara något negativt.
– Ingångslönefrågan har drivits hårt och vi har sett att många valt att gå över till psykiatrin och kommunerna. Det tycker jag är bra. Det avlastar akutsjukvården på andra sätt.
– Sedan ska man komma ihåg att vi i dagens högspecialiserade vård i  första hand behöver äldre och erfarna sjuksköterskor. De nyexaminerade går inte alltid först, säger Göran Stiernstedt.

Semester samtidigt – en utopi

En av arbetsgivarnas återkommande lösningar på sommarkaoset har varit att erbjuda sjuksköterskor bonusar för att flytta sina semestrar. Inte heller där anser Stiernstedt att landstingen har begår något fel.
– Är det frivilligt så ser jag inga problem med det. Det hävdas att det skulle bedrivas påtryckningar, vilket jag inte alls fått några signaler om. Jag skulle naturligtvis föredra att det inte behövdes, men jag tror det är utopiskt att tro att vi skulle klara av att ge 100 000 människor semester samtidigt utan sådana här lösningar.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida