SKL: Politiker har ingen självklar rätt att besöka vården
Personalprotester mot vårdbesök av Sverigedemokraterna har lett till att Sveriges kommuner och landsting har tagit fram en vägledning.
Under Sverigedemokraternas valturné i samband med EU-valet aktualiserades frågan om politikers arbetsplatsbesök. Partiledaren Jimmie Åkessons besök vid Norrlands universitetssjukhus möttes av protester från personalen. Detsamma hände när han skulle besöka Skånes universitetssjukhus.
Beslut om politikerbesök tas av enskilda verksamheter, men händelserna under våren har gjort att vårdgivare har frågat efter juridiskt stöd. Därför har arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL, nu tagit fram en vägledning.
Svåra avvägningar
– Vi har sett att avvägningarna gällande besök inte alltid har varit lätta att göra. Då både vi på SKL och våra medlemmar ser värdet i att ta emot besök för att berätta om våra verksamheter och det goda arbetet som utförs dagligen vill vi underlätta ställningstagandena för våra medlemmar, säger Germund Persson, chefsjurist på SKL.
Enligt vägledningen ska patienternas och brukarnas välbefinnande och integritet stå i fokus. Även oro för att hängas ut i sociala medier eller för våldsamma manifestationer kan vägas in i beslutet att säga nej till politikerbesök.
Vägledningen slår också fast att:
- Ett sjukhus, en vårdcentral eller ett äldreboende är inte generellt en offentlig plats.
- Patienters eller brukares egen vilja att träffa politiker ska vägas in innan ett beslut tas.
- Enligt JO och JK måste landsting och kommuner vara objektiva och om ett riksdagsparti tillåts besöka en arbetsplats har även andra rätt att göra det.
- Det är inte tillåtet med politiska manifestationer på arbetstid.