SKL räknar med löneökningar på 2,8 procent nästa år

SKL räknar med löneökningar på 2,8 procent nästa år
SKL:S prognos visar att löneökningarna 2012 för kommuner och landsting blir något lägre än för arbetsmarknaden total. Arkivbild: Colourbox

I planeringen för de kommande åren räknar arbetsgivarorganisationen SKL med att lönerna ökar med 2,8 procent de kommande två åren, för att sedan stiga till över 3 procent från 2015.

Svensk ekonomi har utvecklats betydligt bättre än vad SKL, Sveriges kommuner och landsting,  trodde i våras. Även om det är kris i omvärlden fortsätter den svenska ekonomin att växa snabbt, konstaterar arbetsgivarorganisationen i ett nyhetsbrev.

Men trots de positiva tecknen väljer SKL att skruva ned förväntningarna på tillväxten de närmaste åren och räknar med försämrad sysselsättning som gör att lönerna hålls tillbaka. Däremot tror man att ekonomin tar fart 2014, vilket skulle göra att löneökningarna blir större 2015 och 2016.

SKL:s prognos för löneutvecklingen i kommuner och landsting följer deras prognos för hela arbetsmarknaden:

2013:    2,8 procent

2014:    2,8

2015:    3,4

2016:    3,9

När det gäller det här året är SKL:s prognos att löneökningarna inom kommuner och landsting hamnar på 2,8 procent – att jämföra med prognosen för arbetsmarknaden totalt som beräknas bli 3,2 procent.

I nyhetsbrevet skriver SKL också att man räknar med fallande läkemedelspriser de närmaste åren. Det beror bland annat på patentutgångar samt att förändringar i högkostnadsskyddet innebär att patienterna själva får ta en större del av läkemedelskostnaderna.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida