SKL:s utspel om miljonviten möter kritik från Vårdförbundet

SKL:s utspel om miljonviten möter kritik från Vårdförbundet
Kravet om minst 80 centimeter mellan sjukhussäng och vägg är ett vanligt föremål för kritik från Arbetsmiljöverket. Något som nu kritiseras av SKL. Akrivbild: Joel Fridlund

Många sjukhus har på senare tid fått betala skyhöga viten för överbeläggningar. I en debattartikel anklagar arbetsgivarorganisationen SKL Arbetsmiljöverket för att ha fastnat i centimeterrättvisa. Pia Arndorff, vice ordförande i Vårdförbundet, håller inte med.

Statliga verk som Arbetsmiljöverket ser för strikt på sin roll och fokuserar alldeles för mycket på att söka detaljfel på en arbetsplats, utan att ta hänsyn till medborgaren och helheten i verksamheten.

Orden är Anders Knapes, ordförande i Sveriges kommuner och landsting, SKL. I debattartikeln i fredagens Arbetet tar han som exempel att sjukvården fått böta miljonviten för att sjukhussängar inte står minst 80 centimeter från en vägg eller annat fast föremål och ställer frågan: ”Blir vården verkligen bättre av att vårdarbetsgivarna hotas av miljontals kronor i viten och ställs inför krav på minst 80 centimeters avstånd – även när sängarna står på hjul och lätt kan flyttas vid behov?”

Pia Arndorff har läst debattartikeln i Arbetet och blir förvånad över Anders Knapes utspel.

– Det handlar ju inte om avståndet mellan sängarna utan hur många patienter en sjuksköterska kan ansvara för och ta hand om på ett patientsäkert sätt, till exempel utan att smittor sprids. Det blir ju inte bättre för medborgaren bara för att arbetsmiljön blir sämre för personalen, säger hon till Vårdfokus.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida