Små vårdföretagare känner inte igen sig i debatten om vinster

I dag ska den socialdemokratiska partikongressen fatta beslut i frågan om vinster i vården. Debatten har handlat om de stora vårdjättarna, men ett förbud mot vinster eller en viss bolagsform skulle drabba även de små vårdföretagen. Det oroar distriktssköterskan Louise Andersson och barnmorskan Christina Auvoja.

När Louise Andersson 2009 startade barnavårdscentralen Lillefot i Höör, tillsammans med kollegan Ingrid Björnlund, var det för att de båda brinner för att kunna ge föräldrar och barn en riktigt god vård och själva kunna bestämma över hur verksamheten skulle läggas upp.

– Det var ett stort steg att gå från att vara anställd i landstinget till att starta ett eget aktiebolag, men jag har aldrig ångrat det en sekund. Det här är det bästa jag har gjort, säger Louise Andersson.

Tar inte ut vinst

Någon vinst i företaget har de inte tagit ut, bara en lön som är i nivå med vad en landstingsanställd barnmorska tjänar. Så debatten om vinster i vården känner hon inte igen sig i.

– Vi är ju också ett aktiebolag, så om man förbjuder privata företag vet jag inte vad som skulle hända med oss, säger hon.

Vägg i vägg med Lillefot finns företaget Barnmorskorna mitt i Skåne AB som startade så sent som i höstas. De senaste två månaderna har ägarna Christina Auvoja och Marie Lysell kunnat ta ut åtminstone en halv månadslön var, men de befinner sig än så länge långt ifrån att gå med vinst.

Har tagit privata lån

– Vi har belånat hus och hem för att kunna starta det här och lämnat trygga anställningar i landstinget. Om vi skulle lyckas få en vinst i framtiden tycker jag ändå att det vore rimligt att vi får tillbaka det vi har satsat, säger Christina Auvoja.

Annars ser hon det som självklart att vinster ska användas för att utveckla verksamheten. Bättre tillgänglighet, mer personal, ökad service. Att plocka ut vinst för att använda det för egen konsumtion finns inte i hennes värld.

Styra mot kvalitet

Att gå med vinst är heller inte drivkraften, menar både hon och Louise Andersson. I stället handlar det om att få utvecklas och bestämma över den egna verksamheten och utforma den på ett sätt som de själva tror på.

I stället för att fokusera på frågan om vinst skulle de vilja att kvalitet diskuteras mycket mer.

– Om man har en strikt styrning mot kvalitet kommer de företag som inte sköter sig att falla ifrån, säger Louise Andersson.

Orolig inför beslutet

För att få ekonomiskt bra resultat måste det finnas kvalitet. Det anser sjuksköterskan Carl-Axel Palm, som driver sex vård- och omsorgsboenden i Stockholm inom det egna företaget Vingslaget omsorgs AB. Han är orolig inför det beslut som ska tas på den socialdemokratiska kongressen.

– I dag ser man vinst och kvalitet som varandras motsats, men jag vet ju att det krävs hög kvalitet för att det ska bli vinst. De verksamheter som går bäst är de som har högst kvalitet, säger Carl-Axel Palm.

Han är besviken över att de privata vårdföretagarna misstänkliggörs och att det förekommer så många felaktiga uppgifter i debatten.

Inte bättre förr

– Många tycks tro att det var bättre förr när allt var offentligt, men bilden av att vården och omsorgen är sämre i dag stämmer inte alls, det vet vi som har varit med ett tag.

Under fredagen pågick intensiva diskussioner på den socialdemokratiska kongressen mellan dem som företräder partiledningens förslag att begränsa vinster i vården och de som vill gå ännu längre och helt förbjuda vinster inom välfärdsföretagen. Vid 16-tiden startar debatten från talarstolen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida