Sommar 2014. Vårdcentraler tvingas stänga i Värmland

Sommar 2014. Vårdcentraler tvingas stänga i Värmland
Frågan är hur många sjuksköterskor i Värmland som får chans att ligga och läsa en bok vid Klarälven i sommar. Arkivbild: Mostphotos

Det råder en skriande brist på sjuksköterskor inför semestrarna. I Ekshärad stänger vårdcentralen för läkarbesök i tio veckor.

För första gången lyckas man i Värmland inte hålla alla vårdcentraler öppna under sommaren. Orsaken är brist på sjuksköterskor.

Krismöte om vårdcentraler

– Förr var det attraktivt att jobba som sjuksköterska på vårdcentral. Nu ser vi att antalet sökande har minskat radikalt och i år har jag inte lyckats få en enda vikarie till Ekshärad, säger Jorunn Byström-Ericsson som är enhetschef för vårdcentralerna i Ekshärad och Likenäs i norra Värmland och själv distriktssköterska i botten.

I går träffades enhetscheferna för Värmlands vårdcentraler för att diskutera sommarens krisläge. I Ekshärad kommer man bara att kunna hålla distriktssköterskemottagningen öppen, men läkarbesöken sker vid Hagfors vårdcentral. 

Förutom stängning av Ekshärad under tio veckor kan det också bli aktuellt att stänga fler genom att slå ihop verksamheterna vid vårdcentraler på andra håll i Värmland.

Lockar med sommarbonus

Landstingets personalchef Annika Lidén bekräftar att det fortfarande saknas sjuksköterskor på flera håll inom den värmländska vården, trots stängning av vårdplatser, avtal med bemanningsföretag och erbjudanden om extra ersättning till personalen. Sjuksköterskor som skjuter upp sin semester får 8 000 kronor per vecka och den som går in och tar extrapass får 100 kronor extra per timme.

– Vi rekommenderar inte våra medlemmar att skjuta på sin semester. Dels är ersättningen för låg och dels ser vi ju att sjukskrivningarna ökar inom landstinget. Personalen sliter hårt och behöver ha sin ledighet. Det är viktigare att ladda batterierna än att jobba och sen bli sjuk, säger Eva Strandh, ordförande för Vårdförbundet i Värmland.

Oklart hur många som nappat

Hur många som har nappat på sommarbonusen är det ingen som riktigt vet.

– Här i norra Värmland är det bara några enstaka vad jag vet. Att flytta på semestern är ju bara att skjuta problemen framför sig, någon gång måste vi ju få gå med full bemanning, säger Karin Lagerkvist.

Hon är förtroendevald och har jobbat som sjuksköterska på vårdcentralen i Likenäs sedan 1972. Hon har aldrig sett en så ansträngd sommarsituation tidigare och hur det ska lösas nu kan hon inte se.

– Det borde ha tagits krafttag för länge sedan när det gäller bristen på sjuksköterskor och läkare, konstaterar Karin Lagerkvist.

Nära till Norge

Hennes chef Jorunn Byström-Ericsson suckar också lite uppgivet. I flera års tid har hon sett hur vårdcentralernas uppdrag hela tiden utökats samtidigt som de inte blir fler anställda och det hela tiden saknas läkare.

– Ju fler hyrläkare vi får desto tuffare blir arbetssituationen för våra sjuksköterskor. De måste vara med och styra upp och kolla allting och sliter verkligen ont, säger hon.

Och för personal som känner att det blir övermäktigt är lockelsen stor att åka den korta biten över gränsen till Norge och tjäna samma månadslön på halva arbetstiden.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida