Specialistsjukhus kan vinna utmärkelsen Svensk kvalitet

Specialistsjukhus kan vinna utmärkelsen Svensk kvalitet
Per Wickman kommer från industrin men är nu är kvalitetschef på Frölunda specialistsjukhus.

Frölunda specialistsjukhus, med parollen "patienten i fokus", vill vara ett föredöme för specialistsjukvården i Sverige. Ett steg på vägen är finalistplatsen till utmärkelsen Svensk kvalitet 2010.

Frölunda specialistsjukhus är en av fem finalister till utmärkelsen, som delas ut till organisationer som är goda förebilder och inspirationskällor för andra. För ledningen på sjukhuset var ansökan ett steg av flera i ett stort kvalitetsarbete.

– Vi ville jämföra oss med andra och se hur bra vi har lyckats, och för oss känns det också värdefullt att få det utvecklingsarbete vi genomför bedömt av oberoende examinatorer från Institutet för kvalitetsutveckling. Utvärderingen blir en bekräftelse av det arbete vi har gjort hittills, säger kvalitetschef Per Wickman.

Hans tjänst som kvalitetschef samt sex tjänster som kvalitetssamordnare är exempel på vad specialistsjukhuset har gjort för att utvecklas i rätt riktning. Fler tjänster och därmed mer tid för förbättringsarbete har skapats.

Vill förbättra teamarbetet

De använder metodik från förändringskunskap med målet att förbättra teamarbete och vårdprocesser. Per Wickman, med 30 års industriell erfarenhet, konstaterar att vården har mindre vana än industrin vid att se flöden och att jobba processinriktat. Men också att vården är så mycket mer komplex än montering av bildelar – där alla vid bandet vet exakt vad de ska göra.

– Nu ska vi gå över till steg två i utvecklingsarbetet där vi ska tydliggöra roller och vad det är vi ska åstadkomma, säger han.

Sjukhuset har hämtat inspiration från Qulturum i Jönköping, från forskare på Chalmers tekniska högskola och från Lean production.

Den 26 november avgörs vem som får utmärkelsen Svensk kvalitet 2010. Övriga finalister är bland annat Arbetsförmedlingen i Hudiksvall och Stiftelsen för internetinfrastruktur i Stockholm.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida