Stopp för privatvård upprör anställda

Stopp för privatvård upprör anställda
Personalen har svårt att förstå varför de inte får fortsät i privat regi. Arkivbild: Mostphotos

Norrköpings kommun har beslutat att själva ta över ett äldreboende som i dag drivs av privatägda Attendo. Men de anställda känner sig överkörda. De tycker att boendet fungerar bra och skulle hellre se att Attendo fick fortsätta.

Den politiska majoriteten i Norrköping, bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, har beslutat att inte förnya kontraktet med Attendo för äldreboendet Kalkstensgatan 5 när det går ut nästa år. Driften kommer inte att upphandlas över huvud taget, utan tas över av kommunen.

Besvikna

De anställda på äldreboendet är besvikna och upprörda. Sjuksköterskorna Jukka Saxholm och Bettan Hanning säger att de inte har någonting att klaga på när det gäller hur Attendo drivit boendet och tycker att det fungerar väldigt väl.

– Vi känner oss överkörda. Vi har inte fått en chans att visa att vi bedriver en god och bra omvårdnad för kommunen har inte ens varit här och kontrollerat eller pratat med oss, säger Bettan Hanning till Vårdfokus.

Attendo har drivit verksamheten på Kalkstensgatan sedan 2008. Kommunen har inlett en utredning efter misstankar om att de har haft lägre bemanning än vad avtalet säger. Den är inte klar än, men enligt de ansvariga politikerna handlar det nu om en principfråga, att man vill överföra privat vård till kommunen.

– Det viktigaste är väl att de äldre får en god vård och omsorg, inte om det är privat eller kommunalt, anser Bettan Hanning.

Stor oro

Beslutet har skapat stor oro bland personalen, berättar hon.

– Vi vet till exempel inte om de som är unga och nya här kan tvingas bort om det finns andra kommunalt anställda som vill hit och som har fler tjänstgöringsår.

Samtliga ledamöter i den borgerliga oppositionen har reserverat sig mot beslutet i Norrköpings vård- och omsorgsnämnd. Men den politiska majoriteten tycks redan ha bestämt sig.

– Vi i Vänsterpartiet är väldigt säkra på att vi inte vill driva offentlig välfärd i privat regi. Vi vill inte att vården ska ge vinst, säger kommunalrådet Kerstin Hildebrand (V) till Norrköpings tidningar.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida