Stor oro för orimlig arbetsbelastning om operation läggs ner i Kalix

Stor oro för orimlig arbetsbelastning om operation läggs ner i Kalix
På Sunderby sjukhus är operationspersonalen mycket kritisk till att ta över operationerna från Kalix sjukhus, om inte personalresurserna utökas mer än vad som föreslagits. Foto: Anders Alm

Det är redan trångt på Sunderby sjukhus i Luleå. Och värre lär det bli om operationsavdelningen på Kalix sjukhus läggs ned, spår Malin Wennberg, narkossjuksköterska och förtroendevald i Vårdförbundet. Uppdaterad kl 16.49

Landstinget i Norrbotten vill spara sju miljoner kronor på att lägga ned operationsverksamheten i Kalix. Kliniken utförde 1200 operationer förra året. Alla operationer är tänkta att flyttas till Sunderby och Gällivare sjukhus.

Det talas om två nya tjänster på respektive sjukhus, vilket betyder fyra totalt.

Malin Wennberg och hennes arbetskamrater på Sunderby sjukhus menar att politikerna saknar verklighetsförankring.

– Det är löjligt och inte rimligt, vi behöver i så fall alla de 14 operationstjänster som finns i Kalix.  Då kanske vi skulle klara det, inte annars, säger Malin Wennberg.

Stor oro i Norrbotten

Oron är stor bland invånarna i Norrbotten, för vad en nedläggning av operationsverksamheten i Kalix skulle betyda för patientsäkerheten.

Men det finns även en oro bland de anställda, både på Gällivare, Sunderby och inte minst Kalix sjukhus, berättar fackligt förtroendevalda som Vårdfokus har varit i kontakt med.

Inga konsekvensanalyser

Inga samverksanssamtal eller konsekvensanalyser har utförts för vad en nedläggning i Kalix innebär i praktiken, något som Katarina Johansson, Vårdförbundets ordförande i Norrbotten, har kritiserat. Trots det ska politikerna i landstingsstyrelsen fatta beslut den 15 februari.

– Politikerna har då inte frågat oss vad vi tycker om det här. Ännu mindre har de frågat vad personalen på Kalix sjukhus tycker, säger Malin Wennberg.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida