Stor risk att somna vid ratten för skiftarbetande sjuksköterskor

Stor risk att somna vid ratten för skiftarbetande sjuksköterskor
Hälften av sjuksköterskorna i undersökningen pendlade dagligen 30-60 minuter till jobbet. Arkivbild: Colourbox

Nästan hälften av sjuksköterskorna som arbetar skift säger att de har svårt att hålla sig vakna vid bilkörning, måltider eller umgänge med andra. Men ett inlärningsprogram för bättre sömn kan hjälpa. Det visar en pilotstudie gjord vid Centralsjukhuset i Karlstad.

Psykologen Pierre Mood har gjort en mindre pilotstudie vid en postkirurgisk avdelning på Centralsjukhuset i Karlstad för att testa om ett inlärningsprogram kan förbättra insomning och sömnkvalitet.

När studien påbörjades fick sjuksköterskorna skatta sin sömn. Det visade sig att många hade problem med att somna. Hela 43 procent uppgav att de hade svårt att hålla sig vakna vid bilkörning, måltider eller umgänge med andra.

– Det är en väldigt alarmerande siffra, säger Pierre Mood till Nerikes Allehanda.

Sjuksköterskorna fick hjälp att förbättra sin insomning, sömn och kosthållning med ett inlärningsformulär, föreläsningar och information om hur man kan pussla ihop sitt arbetsschema för att störa sömnrytmen så lite som möjligt.

Resultaten visar att insomningstiden minskade, liksom antalet störande uppvaknanden under natten. Och andelen som upplevde att de hade svårt att hålla sig vakna när de körde bil hade sjunkit till noll.

– Det är det roligaste resultatet i hela studien, säger psykologen Pierre Mood till Nerikes Allehanda.

Antalet sjuksköterskor som deltagit fullt ut i pilotstudien var dock endast 20 personer, men Pierre Mood hoppas kunna gå vidare och testa programmet på flera avdelningar.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida