Trots avsaknad av fakta fattas beslut om Kalix operation

Trots avsaknad av fakta fattas beslut om Kalix operation
Britt-Inger Westring och hennes arbetskamrater ifrågasätter vilka vinster som görs och tror att det har gått prestige i frågan om att lägga ner operationsavdelningen vid Kalix sjukhus.

På onsdag nästa vecka avgörs framtiden för operationsavdelningen på Kalix sjukhus. Men något beslutsunderlag får inte politikerna förrän tidigast med posten på tisdag. Nedläggningen har blivit en prestigesak för landstingspolitikerna, tycker Britt-Inger Westring, narkossjuksköterska på operation i Kalix och förtroendevald i Vårdförbundet.

10 februari 2012

Tjänstemännen på Norrbottens läns landsting arbetar just nu med att ta fram ett nytt beslutsunderlag inför beslutet i landstingsstyrelsen på onsdag. Men politikerna, som håller sjukhusets framtid i sina händer, vet ännu inte vad det går ut på. Frågan handlar om att spara sju miljoner kronor genom att ta bort hela operatiosnavdelningen vid sjukhuset i Kalix. 

När Vårdfokus pratar med Agneta Lipkin (S), ledamot i landstingsstyrelsen, kan hon inte svara hur hon ska rösta eftersom hon hänvisar till det nya beslutsunderlaget. 

Servar hela länet

Enligt Gunnar Persson, tillförordnad landstingsdirektör i Norrbotten, blir beslutsunderlaget för en nedläggning i Kalix inte klart förrän på måndag och skickas ut samma dag. I praktiken betyder det att politikerna först på tisdag vet på vilka grunder de ska fatta beslut.

Kalix operationsavdelning har bland annat 10 sjuksköterskor och utför 1 200 operationer per år. Avdelningen servar hela länet, som är större än hela Götaland. Tanken är att de operationerna i stället ska utföras på Gällivare och Sunderby sjukhus. Farhågor finns att det här bara är första steget i att lägga ner hela intensivvården i Kalix, vilket skulle äventyra liv, enligt sjuksköterskor som Vårdfokus varit i kontakt med.

En konsekvensanalys klar

Förutom att beslutsunderlaget dröjer, har det hittills inte gjorts konsekvensanalyser av flytten, varken på Gällivare eller Kalix sjukhus. Bara på Sunderby sjukhus har en konsekvensanalys gjorts – och den blev klar i går, torsdag. Bakom analysen stod Malin Wennberg, narkossjuksköterska på operation på Sunderby sjukhus,´tillsammans med enhetschefen för operation på Sunderby sjukhus och Kommunals representant.

– Tar vi över en tredjedel av Kalix operationer så är det rimligt att vi får en tredjedel av personalen från Kalix. Men det tycker inte arbetsgivaren, så vi skrev att vi minst måste få ett till operationsteam med en narkossjuksköterska och två operationssjuksköterskor. Det är stressigt redan som det är, säger Malin Wennberg.

En prestigesak för politikerna

De som berörs direkt av en nedläggning, personalen på operation i Kalix, känner frustration över den förmodade nedläggningen. Narkossjuksköterskan Britt-Inger Westring har en känsla av att nedläggningen har blivit en prestigefråga för politikerna.

– Hur mycket sparar man på en nedläggning egentligen? Och hur blir det när man kommer att blanda akut kirurgi på Gällivare och Sunderby sjukhus, med planerad kirurgi? Vi tror att den planerade kirurgin blir nedprioriterad vilket leder till längre köer för patienterna.

– Det här är inte en Kalix-fråga, det här berör hela Norrbotten eftersom de flesta av våra patienter kommer från övriga Norrbotten, säger Britt-Inger Westring.

Det slutgiltiga beslutet fattas i Norrbottens läns landstingsfullmäktige den 23 februari.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida