Ulla Frisk Årets omvårdnadsledare

Ulla Frisk Årets omvårdnadsledare
Ulla Frisk, kvalitets- och utvecklingssamordnare på Södersjukhuset i Stockholm, har valts till årets omvårdnadsledare 2012. Foto: Clas Fröhling

Ulla Frisk,  kvalitets- och utvecklingssamordnare på Södersjukhuset i Stockholm, har utsetts till Årets omvårdnadsledare 2012 av Svensk sjuksköterskeförening.

– Jag är överväldigad och överraskad, säger hon när Vårdfokus ringer upp henne för en kommentar.

Hela veckan har gratulationerna strömmat in.

– Jag är jätteglad, jag visste inte att jag var nominerad.

Ulla Frisk har en nyckelroll på Södersjukhuset, som kan beskrivas med klyschan ”spindeln i nätet”.

Hon tillhör den tre personer stora kvalitetsavdelningen på sjukhuset, där också chefläkaren och patientombudsmannen ingår, och är i sin roll involverad i allt vad kvalitetsarbete, patientsäkerhet och förbättringsarbete heter. Hon är bland annat sammankallande för sjukhusets omvårdnadsråd och håller i olika nätverk liksom leder projektgrupper och arbetsgrupper.

Arbetsdagens åtta timmar verkar inte räcka till för allt.

– Visst kan det bli mycket ibland, men det är stimulerande och jag lär mig hela tiden jättemycket. Jag kan vara med och påverka i mitt jobb. Jag hoppas att jag kan underlätta, inspirera och motivera mina medarbetare på sjukhuset att förbättra vården för våra patienterna, säger hon.

Redan 1975 började hon som nyutbildad intensivvårdssjuksköterska på Södersjukhusets intensivvårdsavdelning. Hon har varit sjukhuset troget sedan dess, även om hon har bytt arbetsuppgifter flera gånger och haft en del tjänstledigheter.

Juryns motivering lyder:

Ulla Frisk är en omvårdnadsledare som driver utveckling genom att konkretisera idéer och tankar och därmed få saker att hända. Med sitt hängivna och uthålliga arbete underlättar hon för all personal och alla verksamheter att delta i systematiskt kvalitets- och patientsäkerhetsarbete som även främjar en patientnära vård.

Prissumman är på 10 000 kronor och delas ut vid Lust & Kunskap-sjuksköterskedagarna i Örebro den 22­– 23 mars. Men Ulla Frisk har annat inbokat då:

– Jag har semester och åker till Thailand. Jag kunde ju aldrig tro att jag skulle få det här priset, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida