Unikt samarbete ska få Vårdförbundets medlemmar att starta eget

Nu har startskottet gått för projekt Förändringskraft, som innebär att Vårdförbundets medlemmar ska inspireras, utbildas och få hjälp och stöd att starta eget inom hälsa, vård och omsorg. (Uppdaterad 080827: 13.25)

? Det finns ett jättestort intresse av att starta egna företag bland våra medlemmar. Många har bra idéer och är rätt personer för att driva eget. Problemet är att de ofta inte har de verktyg som behövs för att komma igång. Det är det vi ska hjälpa dem med.

Det säger Elinor Malmros, styrelseledamot i Vårdförbundet Skåne. Tillsammans med ett 20-tal andra representanter från bland annat Vårdförbundet, Jobs and society Nyföretagarcentrum, Swedbank och Sveriges kommuner och landsting har hon under två dagar vistats i Jönköping för att dra igång projekt Förändringskraft.

Syftet initialt är att utbilda fyra lokala team i Jönköping, Östergötland, Västra Götaland och Skåne vars uppgift sedan blir att informera och inspirera Vårdförbundets medlemmar att starta eget. Teamen ska även svara för utbildning och rådgivning till dem som väljer att bli egna företagare.

? Det är viktigt i en professions yrkesutövande att kunna vara egen företagare och inte alltid vara anställd och inordnad i andras system. Genom fler egenföretagare bland våra medlemsgrupper får vården ett större utbud av kompetenser och tjänster samtidigt som fler patienters behov kan tillgodoses, säger Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund.

Ska våga satsa på större företag

I landsting efter landsting införs system med så kallade fria vårdval där hela eller stora delar av primärvården konkurrensutsätts. Regeringen vill genom en tvingande lag att samtliga landsting och regioner ska ha infört modeller med fria vårdval senast under nästa år.

Exakt hur dessa fria vårdval utformas avgörs på det lokala planet. Men erfarenheten hittills är att landstingen ofta kräver att de vårdcentraler eller vårdenheter (som det oftast handlar om) som kan komma i fråga för auktorisering måste ta på sig ett helhetsansvar med allt vad det innebär i form av medicinska resurser, läkare och annan personal.

I ett sådant system har en sjuksköterska eller biomedicinsk analytiker som vill öppna en egen nischad liten mottagning kanske inte så mycket att hämta hos landstinget i sig, om hon eller han inte vill driva en privatfinansierad verksamhet där patienterna får betala vad det faktiskt kostar.

? Men man kan vara underleverantör till en vårdenhet. Exempelvis kan en distrikssköterska mycket väl sälja sina tjänster till en vårdcentral. Det förekommer i andra länder. Och så gör ju Volvo. De gör inte alla bildäck själva utan de köper in den tjänsten, säger Elinor Malmros.

Anna-Karin Eklund tror att det nu aktuella projektet kan få stor betydelse för att få även Vårdförbundets medlemmar att bli representerade i olika vårdvalsmodeller.

Brett kunskapsstöd

I Förändringskraft finns fyra kunskapsområden representerade: Vårdförbundet som kan yrket, Sveriges kommuner och landsting som kan verksamheten, Swedbank som kan allt om finansiering och Jobs and society som kan företagande.

? Det innebär att de av våra medlemmar som vill starta eget kan få all kunskap på ett bräde i stället för att själv behöva gå runt och söka idéer, finansiering och annat. I projektet får de också möjlighet att träffa kolleger med liknande tankar, idéer och vilja att bli egna företagare, säger hon.

Initiativet till Förändringskraft kommer från Vårdförbundet som i höstas skrev till regeringen och bad om ekonomiskt stöd för att stimulera till en mångfald av utförare inom vård, hälsa och omsorg. De skulle bidra till vårdens utveckling och utveckla ny kunskap.

Regeringen nappade på förslaget och anslog i december 2007 fem miljoner kronor till projektet. Det är beräknat att pågå till i början av 2009.
Om fler län än de fyra som nu ingår ska hakas på framöver får framtiden utvisa, enligt projektledaren Ann-Katrin Persson, tidigare kanslichef på Vårdförbundet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida