Vara hbt-medveten är att lyssna på patienten

Alla vinner på att vårdmottagningar hbt-certifierar sig. Kunskapen om homo-, bisexuella och transpersoner ökar och personalen blir bättre på bemötande — mot samtliga.
När vi lär oss att se hbt-personer — homosexuella, bisexuella och transpersoner — lär vi oss också att se andra personer. Man får ökad förståelse och blir bättre på bemötande — gentemot alla.
Lise-Lotte Brolin, biträdande vårdenhetschef vid hbt-certifierade Sesam-mottagningen vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna, är säker på sin sak. Att genomgå certifieringen ger tankeställare på flera områden, inte bara inför mötet med hbt-personer.?
— Dessutom tycker jag att vi har blivit mer kreativa, säger hon.?
Sesam-mottagningen genomgick certifieringen för snart två år sedan efter ett beslut från landstingsledningen. Sörmland skulle bli det hbt-vänliga landstinget.?
Inför utbildningen var personalen lite avvaktande. Inte för att de motsatte sig den nya policyn, utan för att just hbt-certifiering inte kändes självklar. Men RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter har skapat en brett upplagd certifiering.?
— Utbildningen visade sig vara väldigt bra, upplagd kring arbetsmiljö och lagstiftning. Den innehöll rollspel, historia och gästföreläsningar, berättar Britta Karlsson, kurator och socionom vid mottagningen.??
Generellt besöker hbt-personer vården oftare, trots att de kan tveka inför att ta en vårdkontakt. ?
— Det vanligaste är att möta någon som inte har hbt-kompetens. Då kanske man som patient håller inne med delar av sitt liv, att man försatt sig i riskabla situationer. Hbt-certifiering handlar om att försäkra sig om att alla får ett så bra bemötande — och i förlängningen så bra vård — som möjligt, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL.?
Trots att RFSL försöker ge en bred utbildning är de flesta mottagningar som har genomgått en certifiering inriktade på sexuell och reproduktiv hälsa. Ett rent sammanträffande, enligt Ulrika Westerlund.
Britta Karlsson på Sesam-mottagningen är av en annan åsikt:?
— Tänker man hbt tänker man nog på sex i första hand, inte på rättvis vård. Jag tror inte man tänker på att vilken mottagning som helst har något att lära sig av hbt-kunskap.?
I ett drygt halvår gick personalen på återkommande föreläsningar och kurser. Det utdragna kursupplägget är till för att deltagarna ska hinna tänka efter och diskutera internt. Ett av målen är att utbilda organisationer i hur de kan erbjuda en god arbetsmiljö. ?
— När jag tänker på vår grupp tänker jag att vi har oerhört lätt för att samarbeta. Vi öppnar oss för nya synsätt, vilket är till hjälp inte minst nu när vi ställts inför förändringar i organisationen. Och jag tror att det är hbt-utbildningen som har hjälpt oss på vägen, gett ringar på vattnet, säger Lise-Lotte Brolin.?
Även om hbt-certifiering beskrivs som en process, inte en checklista där bitar ur kakan kan plockas ut och tillämpas enskilt, finns det saker att förändra som kan öka välbefinnandet hos alla icke heterosexuella patienter.
Det handlar om så enkla saker som att ha passande läsning i väntrummet — tidskriften Kom ut är ett exempel — att formulär som ska fyllas i inte ska utgå från att patienten definierar sig som man eller kvinna eller att personalen inte automatiskt utgår från att patientens sällskap är en stödjande bekant bara för att personen är av samma kön.?
Certifieringen är giltig i två år. Sedan måste den förnyas. Orsaken är att personal kommer och går. Någon tid att föra vidare kunskap på finns inte — ”det blir lite si och så med det”, som de själva säger. På Mälarsjukhuset är det omorganisationer som tar upp större delen av tiden.?
— Det blir att man pratar om det med de nya vid fikat eller på lunchen, säger Mona Gustavsson, barnmorska.?
Tycker ni också att det går att applicera vad utbildningen lär ut på andra områden än hbt??
— Mycket av det jag lärt mig går att tillämpa även på tvåkönade relationer, till exempel där det förekommer makt och hot, säger Britta Karlsson.?
Så även på till exempel ortopeden har man något att hämta i hbt-certifieringen??
— Ja, men det har väl även folk i allmänhet. Hela samhället borde vara mera öppet, säger Mona Gustavsson.