Vårdförbundet anmäler Sahlgrenska till Arbetsmiljöverket

"Läget är akut och vi är allvarligt oroade för personalens hälsa".

11 augusti 2015

I förra veckan skrev Vårdfokus om det allvarliga läget på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg i sommar. Sjuksköterskor berättade att de har hjärtklappning när de går till jobbet och att de blöder näsblod av stress. Dubbelpass och inbeordrad personal sker mest varje dag. En sjuksköterska hade jobbat fyra dubbelpass på en vecka, andra säger att när de går till jobbet vet de inte längre när de kommer hem.

Vårdförbundet krävde åtgärder från arbetsgivaren och hotade med att annars göra en så kallad 6:6a anmälan till Arbetsmiljöverket.

Nu blir den verklighet. Anmälan gäller avdelning 132 (diabetes/endokrinologi/gastro) där läget har varit mest akut.

– Schemat framöver bygger fortfarande på dubbelpass och inbeordringar. Jag är allvarligt oroad för deras hälsa, säger Monika Djurner, huvudskyddsombud för Vårdförbundet på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Vårdförbundet kräver nu att arbetsgivaren ska presentera en realistisk handlings- och bemanningsplan för avdelning 132 och att ledningen redovisar hur man ska kunna garantera en arbetsmiljö som inte innebär allvarlig ohälsa för medarbetarna.

– Anmälan går in till Arbetsmiljöverket i dag och vi ger arbetsgivaren ett dygn på sig att formulera sitt svar. Jag har aldrig varit med om att ställa så tuffa krav, men läget är akut, säger Monika Djurner.

?

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida