Vårdförbundet väntar med ovationerna

Landstingsstyrelsen i Västernorrland får en ny ordförande inom kort. Hon har utlovat bättre kontakter med facket, men Vårdförbundets ordförande Maria Bäckman är avvaktande: ”Hon måste först visa vad hon går för”.

Turbulensen kring besparingarna på Sundsvalls sjukhus ledde tidigare i veckan till att landstingsstyrelsens ordförande Ewa Söderberg kastade in handduken. Nu har hennes efterträdare utsetts: den tidigare Kommunalordföranden i länet Elisabeth Strömquist.

Hon har utlovat bättre dialog med de fackliga organisationerna. Maria Bäckman vill dock se konkret handling innan hon ger sitt betyg. Samtidigt uttrycker hon ett visst tvivel:

– Jag tror inte att Ewa Söderberg var helt ensam om hur allt lades upp. Bara för att man byter kvinna i toppen byter man nog inte politik, säger hon.

Kräver klara besked

Det hon vill ha besked om är bland annat konsultbolaget Mantecs framtid på Sundsvalls sjukhus och hur sjukhusstrukturen ska se ut i det framtida Västernorrland.

– Nu skär man inte med osthyveln längre, nu gräver man med grävskopa. Vi i Vårdförbundet anser att man måste se till att de pengar som finns används optimalt, och det gör de inte i dagens Västernorrland.

Ny sjukvårdsstruktur

Det hon ser framför sig är en struktur där befolkningen har nära till den vård som man behöver ofta, men att man får resa lite längre för planerad vård typ starr- och höftledsoperationer. Hon efterlyser också en starkare satsning på primärvården.

– Det har man åstadkommit i andra län. Det borde vi kunna göra här också.

Det är bland annat dessa frågor Vårdförbundet vill ha svar på från den nya landstingsordföranden.

– Vi väntar med spänning på de kontakter hon har utlovat, säger Maria Bäckman.

Det formella valet av Elisabeth Strömquist sker på ett extrainsatt landstingsfullmäktige inom ett par veckor.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida