Vårdförbundets idéer inspirerade politikerna i Halland
Gunnel Persson är nöjd med Vårdval Halland. Politikerna har helt klart inspirerats av Vårdförbundets vårdpolitiska idé när de byggde sin nya organisation.
De har till och med lånat vårt begrepp »guldkortskunder«! säger Gunnel Persson, som är ordförande i Vårdförbundet Halland.
Men det är inte bara enstaka termer som gör henne nöjd. Hon använder också ord som nyfiken, spänd, förväntansfull. I Vårdval Halland är, säger hon, patienten i centrum. All den vård han kan behöva är samlad under ett tak. Och även om läkaren är viktig är hon inte den enda som räknas; det gör också sjuksköterskor, sjukgymnaster och andra.
– Är du kroniker eller gammal ska du ha all den vård du behöver i din närhet. Också sjukvårdsupplysningen syns bättre i den nya organisationen, säger Gunnel Persson.
Modellen innebär att var och en ansluter sig till en bestämd vårdcentral, inte att de väljer en bestämd person (vilket oftast betyder en speciell läkare). Det räknar Gunnel Persson till det positiva.
För Vårdförbundets medlemmar innebär den nya organisationen att de får fler arbetsgivare att välja mellan. Men samtidigt kan villkoren för en anställning hos landstinget och hos en privatmottagning skilja sig åt.
– Fem tusen kronor mer är inte alltid fem tusen kronor mer. Villkoren när det gäller semesterdagar, pensionsvillkor och så vidare kan variera.
Vårdförbundet måste också arbeta mer aktivt med att teckna kollektivavtal. Flera av de nytillkomna privata läkarmottagningarna har inte skrivit på något avtal. Däremot har Vårdförbundet ännu inte sett någon tendens till att medlemmar lämnar Vårdförbundet på grund av att de får privata arbetsgivare.
Även om hon i grunden är positiv till Vårdval Halland, finns det delar som Gunnel Persson är kritisk mot. En sådan är ersättningssystemet till vårdcentralerna. Nu grundar sig ersättningen bara på åldern hos den som ansluter sig. Det kan leda till stora orättvisor mellan olika vårdcentraler.
– Vi har påpekat det här för politikerna, men de svarar bara att 2007 är ett prövoår och att man får utvärdera utfallet efteråt. Men det är självklart att vårdcentraler i utsatta områden kommer att få ekonomiska svårigheter, säger Gunnel Persson.
Ett exempel är Gruebäcks vårdcentral i Falkenberg, som förlorat en tiondel av sitt underlag. Nu måste ett par distriktssköterskor sägas upp.
Att vårdcentralerna får skiftande ekonomiska förutsättningar kan också få konsekvenser för medlemmarnas löner. Kan anställda på vårdcentraler som går bra få mycket, medan andra inte får någon löneökning alls?
– Hur tacklar vi det? Det har jag inget svar på ännu, säger hon.
Mycket annat kommer att ställas på ända på grund av den nya organisationen, tror Gunnel Persson. Vad händer till exempel med slutenvården om primärvården når målsättningen att 80 procent av vården ska ges där? Risken för att sjukhusen då måste dra ned på sin personal är uppenbar.
Konkurrensen mellan vårdcentralerna kommer också att hårdna. Gunnel Persson menar att kreativiteten på vårdcentralerna måste öka.
– Vi måste lära oss av Ica och Konsum. Hur lockar de kunder?
Bland annat måste vårdcentralerna tänka om när det gäller öppettiderna. För att vara tillräckligt attraktiv måste man kanhända ta emot patienter på både kvällar och helger.
– För den som valde att arbeta i primärvården för att slippa obekväma tider kan det bli obehagliga överraskningar.