Vårdföretagarna granskar Carema

Vårdföretagarna granskar Carema

Carema Care kritiseras för mångmiljonvinster samtidigt som personal tvingats snåla på allt. Illustration: Robert Nyberg/Kommunal

Branschorganisationen Vårdföretagarna beslutade i dag att undersöka om det kritiserade vårdföretaget Carema Care har brutit mot föreningens etiska riktlinjer. Granskningen ska ske ”i nära dialog” med Carema Care, heter det. (UPPDATERAD klockan 16:52)

Den senaste tidens rabalder i svensk äldrevård har fått Vårdföretagarna att agera. Nu ska kritiserade Carema Care granskas. Det beslutade föreningens styrelse i dag. Avsikten är att ta reda på om företaget brutit mot Vårdföretagarnas etiska riktlinjer.

– Vi ska titta på helheten, begära att få in fakta, fråga hur de ser på situationen och det som hänt, för att sedan bestämma vad mer vi ska granska, säger Inga-Karin Fryklund, förbundsdirektör vid Vårdföretagarna.

Om granskningen kommer fram till att Carema Care avvikit från de etiska riktlinjerna ska Vårdföretagarna också ta ställning till om företaget har en vilja och förmåga att i fortsättningen hålla sig till dem.

Är det inte rätt uppenbart att de brutit mot de etiska riktlinjerna?

– Jag vill inte föregå utredningen. Det här blir första gången som vi granskar ett företag som misstänks för att inte ha efterlevt våra riktlinjer, säger hon.

Kan de uteslutas då?

– Vi är ingen domstol. Vår roll är att stödja våra medlemmar och förhoppningen är att en sådan här granskning gör att vi bättre kan stödja företagen framöver, så att liknande problem inte uppkommer. Att utesluta en medlem kommer i sista hand, säger Inga-Kari Fryklund.

I ett pressmeddelande skriver Carema Care att de välkomnar en fortsatt bred granskning och säger att de ”självfallet kommer att vara fullt tillgängliga och samarbeta för att bidra till att granskningen kan genomföras på bästa sätt”.

Vårdföretagarnas styrelse beslutade också att förorda ett stärkt meddelarskydd för anställda i privata vård- och omsorgsbranschen, så att ”likställigheten mellan privat och kommunalt driven verksamhet ska bli så stor som möjligt”.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida