Vårdpersonal utbildas i att ta hand om barn som utsatts för våld

Vårdpersonal utbildas i att ta hand om barn som utsatts för våld
På kursen diskuteras hur man kan förebygga att barn far illa, hur benbrott hos barn kan utredas på bästa sätt och vilka utredningar som bör göras vid misstanke om att ett barn har utsatts för våld. Arkivbild: Mostphotos

Den här veckan arrangeras en internationell kurs i barnskyddsmedicin i Uppsala.

Över hundra deltagare från 16 länder deltar i kursen i barnskyddsmedicin som arrangeras på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Deltagare är främst vårdpersonal som arbetar med barn som far illa.

– Barn som utsätts för våld, försummelse eller andra övergrepp kan inte föra sin egen talan. De har rätt till ett kompetent omhändertagande var de än befinner sig geografiskt eller samhällsekonomiskt. Kursen är ett steg i att höja den kompetensen, framförallt hos personal inom sjukvården, men även inom socialtjänsten, skolan och andra myndigheter, säger Steven Lucas, barnhälsovårdsöverläkare och medicinskt ledningsansvarig för barnskyddsteamet på Akademiska sjukhuset.

Ett 20-tal experter från Storbritannien, USA, Nederländerna, Nya Zeeland och Sverige medverkar som kursledare och föreläsare.

– Vi kommer bland annat att diskutera hur vi kan förebygga att barn far illa, hur benbrott hos barn kan utredas på bästa sätt och vilka utredningar som bör göras vid misstanke om att ett barn har utsatts för våld, säger Steven Lucas i ett pressmeddelande.

Tidigare i våras beslutade hälso- och sjukvårdsstyrelsen att barnskyddsteamet på Akademiska sjukhuset, som drivits som projekt, ska permanentas.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida