Västerbotten stoppar privat filmning

För att skydda integriteten hos både personal och patienter har Västerbottens läns landsting infört ett generellt förbud mot att fotografera i landstingets lokaler.

19 oktober 2011

Bakgrunden till beslutet är att patienter tidigare dokumenterat olika vårdsituationer, vilket ibland lett till obehag för andra patienter och för personalen.

– Sekretessen kring patienter, brukare och andra kunder är viktig. Det känns också prioriterat att vår personal ska kunna fullgöra ett förtroendefullt samtal och behandling utan obekant risk för publicering på exempelvis publika medier, säger landstingsdirektören Jonas Rastad i en kommentar till de nya reglerna.

Förbudet gäller fotografering, filminspelning och ljudupptagning. Verksamhetschef för respektive klinik har möjlighet att göra undantag under förutsättning att personer som filmas godkänner detta.

Några allvarliga händelser har ännu inte inträffat där patienter eller anhöriga filmat vårdsituationer. Landstingsledningen ser förbudet som ett sätt att förekomma eventuella problem.

– Med dagens extremt snabba och lättillgängliga publicering av tänkbart känslig patientinformation är det ännu viktigare att minimera risker för missbruk. Mot den bakgrunden är det extra viktigt att agera i förväg, då det är mycket svårt att få rättning i efterskott, säger Jonas Rastad.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida