Västra Götaland: Viktigt omval lockar farligt få väljare

På söndag går Västra Götaland till ett historiskt omval som kan få stora konsekvenser för sjukvården i regionen. Valets största utmaning: Att få folk att gå och rösta.

En Sifoundersökning, som gjorts inför omvalet i Västra Götaland nu på söndag, visar att bara 45 procent av väljarna har tänkt att gå och rösta.

Mellan blocken är det jämt. Den styrande koalitionen, Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Sjukvårdspartiet får 47,5 procent av rösterna och Allianspartierna 45,5 procent.

Kan avgöra valet

I det här läget kan det bli det låga valdeltagandet som avgör kampen om makten i Västra Götalandsregionen, konstaterar valforskarna vid Göteborgs universitet.

– De partier som tjänar på omvalet är de som lyckas mobilisera sina väljare att ta sig till röstbåsen, säger statsvetaren Elin Naurin.

Tuffast för Socialdemokraterna

De politiska konsekvenserna av lågt valdeltagande är stora. Framför allt är det väljare med hög inkomst, hög utbildning och stort politiskt intresse som röstar i mindre uppmärksammade regionala val som får lite draghjälp av nationella politiker. Socialdemokraterna är det parti som brukar förlora mest på detta.

– Även om det här valet gäller frågor som väljarna tycker är viktiga blir helgens största utmaning att få folk att gå och rösta, säger Elin Naurin.

Fokus på fel frågor

Eva Paxlind är ledamot i Vårdförbundets avdelningsstyrelse i Västra Götaland, med ansvarsområdet politik. Hon tycker att valrörelsen hittills har varit avslagen och utan energi. Det har skrivits många debattinlägg och artiklar om vården, men från politikerna kommer mest valfläsk utan djupare mening, anser hon.

– Vi önskar att man hade haft mer fokus på våra medlemmars arbetsvillkor, att vi ska orka arbeta hela våra yrkesliv.

Akut och jämställt

Inför omvalet har vänster- och högerblocken presenterat gemensamma valmanifest. Den rödgröna koalitionen fokuserar på att vården ska vara solidarisk, lättillgänglig och lika för alla. Allianspartierna vill satsa på akutsjukvården, få bort köerna på akutmottagningarna och se till att ambulanserna kommer fram i tid.

I valet ställer även flera småpartier upp, bland annat Vägvalet som inte är ett dugg intresserade av sjukvård utan endast driver frågan om att stoppa beslutet om vägtullar i Göteborg.

Vägtullar eller sjukvård?

På Vårdförbundets lokala hemsida uppmanar Eva Paxlind alla medlemmar att gå och rösta, oavsett partitillhörighet. Även hon tycker att valdeltagandet är den allra viktigaste frågan inför omvalet.

Hur kan omvalet påverka sjukvården i Västra Götaland?

– Vården kan påverkas negativt om det blir få som går till vallokalen, om de här småpartierna, som egentligen inte har en susning, skulle få ökad makt.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida