Politik

Vill låta personalen styra helt sjukhus

Vill låta personalen styra helt sjukhus
Om Alliansen i Region Skåne vinner nästa val kanske lasarettet i Helsingborg blir personalstyrt. Arkivbild: Anders Olsson

Om Allianspartierna i Region Skåne vinner nästa val vill de prova att låta ett av de skånska sjukhusen styras av personalen, utan inblandning av politiker. Förutom att vården blir effektivare tror de att det blir lättare att locka ny personal.

30 oktober 2017

”I grunden är läkare, sjuksköterskor och undersköterskor mästare på problemlösning. De står inför komplexa problem varje dag med sina patienter. De som arbetar på sjukhusen och på vårdcentralerna är de som ser vårdflödet och känner förutsättningarna i personalstyrkan.”

Så lät det när moderaterna i en debattartikel i Sydsvenskan för en tid sedan motiverade varför man på prov borde låta ett av de skånska sjukhusen helt och hållet styras och ledas av personalen i stället för av politiker.

Tveksamt anser (S)

Nu har de även fått med sig de övriga partierna i Alliansen på förslaget. I ett inslag i Sveriges Radio i dag på morgonen förklarar regionrådet Carl Johan Sonesson (M) att Alliansen lagt in förslaget i sin budget.

I dag styrs Region Skåne av Socialdemokraterna och Miljöpartiet i minoritet. Regionstyrelsens ordförande, Henrik Fritzon (S), är enligt radioinslaget tveksam.

– Jag tror att om man ska pröva olika former av personalkooperationsdrift, då ska man nog börja med att pröva det i mindre skala snarare, på några vårdcentraler. Kanske lite dumt att börja med ett stort sjukhus, säger han.

Kommentar från Vårdförbundet

Enligt Vårdförbundets ordförande i Skåne, Dana Breicht, har förslaget inte diskuterats i styrelsen.

– Men spontant tycker jag att grundtanken är god, att öka personalens delaktighet. Men det måste ske under ordnade former, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida