Vinterkräksjuka stänger sjukhusavdelningar

Vinterkräksjuka stänger sjukhusavdelningar
Vinterkräksjukan sprider sig allt mer. Arkivbild: Colourbox

Vinterkräksjukan verkar ha tagit ett stadigt grepp över hela landet lagom till jul. En avdelning på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm har fått stänga sedan både personal och patienter har insjuknat, och i Västerbotten är flera sjukhus drabbade.

21 december 2010

Antalet fall av vinterkräksjuka i landet har ökat vecka för vecka. Landstingen i Västerbotten, Södermanland, Västmanland och Värmland har haft flest fall – medan det i några landsting bara rapporteras om några få insjuknade.

I Södermanland verkar vinterkräksjukan ha spritt sig till hela förskolor, äldreboenden, och nu alltså även till vården. Sammanlagt tio personer, hälften personal och hälften patienter, har insjuknat på avdelning 1 på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm. Nu har avdelningen stängts för att förhindra fortsatt smittspridning, uppger SVT Sörmland.

Västerbotten har fått ett ovanligt stort utbrott av vinterkräksjuka för att vara så här tidigt på säsongen. Ett flertal avdelningar på sjukhusen i Umeå, Skellefteå och Lycksele har drabbats, liksom kommunala boenden.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida