Webbval lockade något fler än vanligt

Webbval lockade något fler än vanligt
Pia Arndorff är övertygad om att elektroniska val är framtidens melodi, trots det låga valdeltagandet.

Det elektroniska valet inför Vårdförbundet Skånes årsmöte blev inte riktigt den hit som styrelsen hade hoppats på. Men ordföranden, Pia Arndorff, tycker ändå att det är värt att pröva även i fortsättningen.

– Jag tror trots allt att elektroniska val är framtidens sätt att öka och sprida demokratin i förbundet, säger Pia Arndorff.

Till årsmötet, som hölls i Malmö Börshus i går eftermiddag, kom drygt 260 av Skåneavdelningens cirka 13 000 medlemmar. Det var ungefär lika många som det brukar vara.

Till skillnad från tidigare år kom de däremot inte dit för att välja avdelningens styrelse och kongressombud. Den saken avgjordes redan tidigare i veckan, i ett val som för första gången i Vårdförbundets historia avgjordes på nätet.

Och i det här valet deltog faktiskt några fler än vanligt: 315 stycken, jämfört med 250 i fjol.

– Självklart hade vi en förhoppning om att det skulle ha varit fler. Själv gissade jag på 5-600 medan andra i styrelsen trodde att vi skulle få ett par tusen röstande. Men jag är säker på att valdeltagandet kommer att öka om vi fortsätter att genomföra valet på nätet, säger Pia Arndorff som tycker att det är en skyldighet för styrelsen att försöka göra någonting åt det låga röstdeltagandet i förbundet.

I höst ska avdelningens medlemsråd utvärdera webbvalet och bestämma om det ska upprepas inför nästa års årsmöte.

Om så blir fallet kommer en del saker att rättas till som den här gången gjorde det svårt för vissa medlemmar att delta i omröstningen. Exempelvis gick det inte att rösta om funktionen för visning av pop-up-fönster var blockerad i webbläsaren, vilket den ofta är på många arbetsplatser.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida