Almedalen. Annika Östberg vill införa hundar i kriminalvården

Almedalen. Annika Östberg vill införa hundar i kriminalvården
Annika Östberg med en lånad golden retriever i Visby. I september ska hon få en egen hund, också en golden. Foto: Tommy Söderlund

Djur används allt mer i vården; på äldreboenden, vid rehabilitering och i arbetet med barn som har fysiska och psykiska funktionshinder. På ett seminarium i Almedalen berättade den tidigare livstidsdömda Annika Östberg hur mycket hundar har betytt på fängelser i USA. Nu arbetar hon för införande av hundar även på svenska fängelser.

– Jag blev helt chockad när jag kom till Sverige och såg att det inte fanns hundar inom kriminalvården här, eftersom jag ser Sverige som ett föregångsland på så många områden, säger Annika Östberg.

Hundar på svenska kvinnofängelser

Nu tror hon att det äntligen kan bli en förändring. Hon har haft flera möten med chefer inom kriminalvården och även om inga formella beslut är fattade finns planer på att använda hundar i någon form även på svenska fängelser.

– Vi skulle gärna se möjligheten att använda hundar och har några idéer som vi håller på och utvecklar, berättar Monica Andersson Skall, utredare på Kriminalvården.

Förhoppningen är att kunna starta en utbildning på kvinnofängelserna som ska leda till att de intagna kan arbeta med olika tjänster när de blir frigivna: hunddagis, hundkurser, vård av hundar och skyddshundar till exempel.

Vårdhundar i 40 kommuner

Två seminarier i Almedalen på onsdagsförmiddagen handlade om hur hundar, hästar och andra djur kan användas inom vården. I dag finns anställda vårdhundar i 40 av landets kommuner och hästar används med framgång på flera håll i terapeutisk verksamhet, framför allt när det handlar om att hjälpa barn med fysiska och psykiska funktionshinder.

Annika Östberg, som suttit en stor del av sitt liv i fängelse i Kalifornien, berättade hur situationen förändrades när de intagna fick ta hand om hundar.

– Fängelser i Kalifornien är inte snälla, de bryter ner människor steg för steg. Bland det första de tog ifrån oss var gosedjur. En dag var min nalle borta och jag kände en enorm saknad efter det enda jag hade som var varmt och mjukt.

Kontakten med hundar förändrar

När det kom hundar till anstalten var det inte i terapeutiskt syfte, för att det skulle vara bra för de intagna, utan för att man behövde folk som hade tid att träna vårdhundar.

– Många av tjejerna var stentuffa, de hade verkligen lärt sig att visa upp en hård yta, för det är så man överlever. Men när hundarna kom genomgick de en total förvandling. När man har legat på golvet och gosat med en hund kan man inte bara kliva upp och fortsätta vara lika tuff, berättade Annika.

Hon menade också att man lär sig ansvar, får självförtroende, övar sig i tålamod och att vara konsekvent genom att uppfostra och träna en hund. Egenskaper som många av kvinnorna saknade och behövde, inte minst i kontakten med sina barn.

Bygger upp tillit och ansvar

Åsa Sternrot är rehabiliteringschef på Basta, ett socialt företag som ägs och drivs av människor med tidigare missbruk och fängelsevistelse. Basta driver både ett hundpensionat och har ett stall med hästar.

– De som är hos oss känner ofta stor misstro mot andra människor, med djuren kan de lära sig att bygga upp tilliten igen och de är även en stor tröst. Dessutom måste man börja ta ansvar, för djuren måste få mat och rastas oavsett hur man själv känner, sa Åsa Sternrot.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida