Almedalen. Folkpartist med fokus på årsrika människor

Almedalen. Folkpartist med fokus på årsrika människor
Barbro Westerholm frågades ut av Vårdförbundet under måndagseftermiddagen i Almedalen. Foto: Helena Mirsch

Barbro Westerholm vill mycket med vården — men har inte alltid sitt parti med sig.

När övriga politiker kommer uppklädda, välsminkade och med pressekreterare i släptåg kommer Folkpartiets Barbro Westerholm strosande ledigt klädd, bärande på en tygkasse som det står Liberal feminism på.

Med ålderns rätt säger hon vad hon tycker och hon gör det med pondus, lite oavsett vad det egna partiet har för åsikt.

Stupat på finansieringen

Så på Vårdförbundets utfrågning svarade hon ”håller absolut med” på frågan om det behövs en nationell reglering av specialistutbildningarna.

– Vi har inte lovat betald specialistutbildning som partiståndpunkt, men jag menar att om vi ska få sjuksköterskor att vilja utbilda sig måste de få göra det på betald arbetstid, sade Barbro Westerholm.

Och så avslöjade hon att frågan har varit uppe flera gånger till diskussion inom regeringen, men att det har stupat på finansieringen.

– Om regeringen ålägger landstingen något måste det också följa med pengar och som ni vet har den här regeringen varit väldigt mån om att alla nya förslag ska finansieras krona för krona och hittills har vi inte hittat de kronor som behövs, förklarade Barbro Westerholm.

Behövs i äldrevården

Hon var däremot bergfast övertygad om att frågan måste lösas – oavsett regering – under den kommande mandatperioden.

Sjuksköterskor med specialistkompetens behövs inte minst inom äldrevården, framhöll Barbro Westerholm.

– Det är bra att ha fokus på det friska, men om vi ser till realiteterna så är 75 procent av dem som vårdas på särskilda boenden sjuka i demens och resten är multisjuka och i stort behov av vård. Det här har kommunerna inte riktigt förstått.

Det är just det som gör att de gamla tvingas till akuterna så fort något händer, fyllde Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro i och kastade fram ett drastiskt förslag:

– Stäng akuterna för äldre. Då skulle vi kanske tvingas hitta andra och bättre sätt att ta hand om dem, sade hon halvt på skämt halvt på allvar.

Ställer upp i valet

Nyligen fyllde Barbro Westerholm 81 år, men ställer ändå upp för ännu en mandatperiod i riksdagen för Folkpartiet.

– Mitt primära fokus numera är ”årsrika människor”.

Barbro Westerholm hann också med att säga att hon personligen tycker att universitetssjukhusen ska vara statliga och att det ska finnas forskningstjänster där för både sjuksköterskor och läkare. Men det var inte heller en fråga där hon hade med sig sitt parti, förtydligade hon.

Efter utfrågningen var Sineva Ribeiro glad över de besked som Barbro Westerholm gett när det gäller bland annat specialistutbildningen.

– Hon sade mycket som visar att hon håller med Vårdförbundet i sådant som är viktigt för oss, men hon kanske inte har med sig sitt parti i alla frågor.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida