Almedalen. Fortfarande inget tydligt svar från (M) om specialistutbildning

Almedalen. Fortfarande inget tydligt svar från (M) om specialistutbildning
Sineva Ribeiro och Filippa Reinfeldt hade olika åsikter om politikernas ansvar för jämställda löner. Foto: Helena Mirsch

Men Filippa Reinfeldt tycker att frågan ska diskuteras.

Bristen på både sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor bekymrar Filippa Reinfeldt (M).

– Det är en jätteviktig fråga. I jämförelse med övriga landet har vi både för få sjuksköterskor och för få utbildningsplatser i Stockholm och vi har jobbat hårt för att få till fler, sade hon i Vårdförbundets utfrågning i dag.

Diskutera nationell reglering

Samtalsledaren Lisbeth Löpare Johansson undrade varför det inte kommit något tydligt svar från Moderaterna när det gäller partiets inställning till Vårdförbundets förslag om AST, akademisk specialisttjänstgöring.

Filippa Reinfeldt, som förutom att hon är landstingsråd i Stockholm också är Moderaternas talesperson i hälso- och sjukvårdsfrågor, tyckte att förslaget lät intressant.

– Vi bekostar redan i dag specialistutbildningsplatser i Stockholm, men jag tycker absolut att vi ska diskutera det nationellt och se om det är något som inte bara varje landsting ska göra.

Jämställda löner

Det blev också en längre diskussion om jämställda löner efter att Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro hävdat att politikerna har ett ansvar.

Filippa Reinfeldt undrade hur det skulle gå till, om det ska ske via lagstiftning eller genom att det kommer mer pengar från politiskt håll och framhöll att det har skett en riktad satsning på specialistsjuksköterskornas löner i Stockholm. Men det är för lite, tyckte Sineva Ribeiro.

– Med den här takten kommer vi aldrig att uppnå jämställda löner. Vi som parter kan inte klara det ensamma. Även om vi får en riktad lönesatsning under ett år, så går det till andra året därpå och skillnaderna fortsätter vara lika stora. Vi vill ha jämställda löner nu och det har ni politiker ett ansvar för, sade Sineva Ribeiro och fick en varm applåd från publiken.

Personcentrerad vård

Förutom specialistutbildning har Vårdförbundet i alla utfrågningarna också diskuterat personcentrerad vård med politikerna. Alla politiska partier håller med om att vården behöver sätta individen i fokus, men har inte alltid haft svar på hur det ska gå till.

Filippa Reinfeldt ville lyfta fram vårdcoacher som ett bra exempel i diskussionen om personcentrerad vård.

– Vi har ju infört vårdcoacher på försök i Stockholm och det har gett fantastiskt fina resultat med färre inläggningar och akutbesök. Det måste ju vara rätt väg att gå och fortsätta med, sade hon.

Avslutningsvis fick Filippa Reinfeldt formulera ett valplakat med Moderaternas viktigaste vårdfråga.

– Det jag kommer att arbeta allra mest för nu är två saker: Direktspår till geriatriken för de äldre och att få bort väntetiderna till akuterna.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida