Almedalen.(KD) vill lyfta fram de goda exemplen i vården

Almedalen.(KD) vill lyfta fram de goda exemplen i vården
Lisbeth Löpare Johansson leder Vårdförbundets utfrågningar av riksdagspartierna. I dag var det Maria Larsson (KD) som satt i soffan tillsammans med Sineva Ribeiro. Foto: Helena Mirsch

Maria Larsson undvek de brännande frågorna i Vårdförbundets utfrågning.

På måndagsmorgonen var det barn och äldreministern Maria Larsson (KD) som satt i ”heta stolen” och pratade vårdpolitik med Vårdförbundets Sineva Ribeiro och samtalsledaren Lisbeth Löpare Johansson.

Maria Larsson höll med om att det fortfarande finns mycket att göra för att förbättra vården, men lyfte framför allt fram att vården i Sverige håller hög klass. Hon menade också att regeringen gjort stora satsningar som förbättrat vården om de äldre.

Värdegrund och kompetenslyft

– Vi har satsat på värdegrundsutbildning, ledarskapsutbildning och kompetenslyft. Det har gjort stor skillnad inom äldreomsorgen, sade Maria Larsson.

När det gällde frågor om betald specialistutbildning och Vårdförbundets förslag om AST gled hon däremot undan.

– Vi har ju skapat fler platser på specialistutbildningarna och barnmorskeutbildningarna på nationell nivå, men landstingen har ansvaret för kompetensförsörjningen, sade hon.

Vill ge staten ansvar för sjukvården

Sineva Ribeiro pekade på risken med att låta landstingen fortsatt ha det ansvaret utan nationell reglering.

– Alla säger att det här är en viktig fråga och att de vill göra något åt det, men då måste man också vara beredd att ta ansvaret i sin helhet, sade hon.

Maria Larsson tog i stället upp frågan om vårdens organisation. Kristdemokraterna är ju hittills det enda parti som för fram att staten ska få ansvaret för sjukvården, att nuvarande organisation i landsting och regioner skapar en ojämlik vård.

– Det skiljer för mycket i kvalitet och kompetens och därför måste man se över om vi har organiserat vården på bästa sätt. Vi är ganska ensamma om att vilja prata om det här nu, men jag tror det kommer.

Vad är bra villkor

Till sist handlade den halvtimmeslånga utfrågningen om villkoren för de som arbetar i vården och Maria Larsson fick frågan om vad hon anser är bra villkor.

– Att kunna få heltidsjobb och så måste vi prata om vården som framtidsyrken, det är ju där det finns jobb. Sen måste det finnas karriärvägar och möjligheter till utveckling, svarade hon, men undvek att besvara följdfrågan om vad hon som politiker kan göra åt att kvinnor i vården är felvärderade när det gäller lön.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida