Almedalen. Många undviker prata om vinster i vården
![Almedalen. Många undviker prata om vinster i vården](https://www.vardfokus.se/wp-content/uploads/vfimages/36c6135b18bb4eeaaed2a60dfe6f1c81/bbc6411bbf7d4166b430bb9fd1911f1d-1060x637.jpg)
Vinstförbud är inte det stora debattämne man kunde tro — flest seminarier i ämnet anordnas av vårdföretagen.
– Redan det här att vinster i vårdföretag är ifrågasatt gör att de små företagen är livrädda. Ingen vågar starta nya företag med den osäkerhet som råder nu, säger Håkan Tenelius.
Han är näringspolitisk chef för Vårdföretagarna och är i Almedalen med ett mål i sikte: Att övertyga politiker, makthavare och allmänhet om att det vore ett dumt beslut att försöka sätta gränser för de privata vårdföretagen.
– Jag tror inte att de förstår att en mängd värdefull vård skulle försvinna då. Vi är här för att visa upp vad vårdföretagen bidrar med till svensk vård, säger han.
”Blir rosenrasande”
Ett av dem drivs av Christina Wahlström som för 25 år sen grundade Mama Mia, från början ett litet vårdföretag som i dag har vuxit till en koncern inom mödra- och barnhälsovård. Hon arbetar tillsammans med andra kvinnliga vårdföretagare i en grupp som kallar sig för ”Välfärdens grupp 8”.
– Självklart blir jag rosenrasande när det finns krafter i samhället som anser att kvinnor inte behöver tjäna pengar i sina företag utan tycker att de ska arbeta som någon slags Florence Nightingale, säger Christina Wahlström.
Viktigaste frågan för (V)
De privata vårdföretagen och deras organisation Vårdföretagarna är faktiskt nästan ensamma om att prata om vinster i vården under Almedalsveckan. Kanske för att det är en känslig fråga för flera partier. Men för Vänsterpartiet är det valets viktigaste fråga.
– På fredag kommer det i alla fall att pratas mycket om vinster i välfärden för då är det Vänsterpartiets dag här i Almedalen och det är vår huvudfråga i valet, säger Mia Sydow Mölleby (V).
Hon tycker inte att de som i dag har små företag inom vården behöver vara oroliga.
– Vi vill ju inte förbjuda företag att verka i välfärden, vi tycker bara inte att det ska finnas aktiebolag som kan använda skattepengar till att plocka ut privata vinster. Däremot är vi positiva till andra typer av icke vinstdrivande företag, kooperativ och ideella organisationer inom vård, skola och omsorg.
Ingen ville ställa upp
Men övriga partier ligger lågt när det gäller att ta debatten om vinster i välfärden. Ulrica Schenström, politisk rådgivare på kommunikationsbyrån Hallvarsson&Halvarsson, menar att de politiska partierna inte vill prata om frågan.
– Nej, det här är inget som de vill diskutera. Jag försökte få upp det på ett seminarium som jag är med och arrangerar men ingen ville prata om det i en panel, säger hon.
Vill nyansera debatten
Frågan är hur intresserade Vårdförbundets medlemmar är av vinstdebatten. Ann Johansson, vice ordförande, tycker inte att hon har hört att medlemmar som är egna företagare sitter och är oroliga.
– Nej, jag tror inte det. Man måste ju nyansera den här debatten lite också. Jag tror de flesta inser att om vi vill ha mångfald i vården måste vinster finnas för att kunna återinvesteras i verksamheten. Våra medlemmar som driver egna företag får inte så mycket över att de kan stoppa miljoner i egen ficka, säger Ann Johansson.
Ingen het fråga
De gotländska sjuksköterskor som deltog i Vårdförbundets mingel tidigare i veckan rankade inte frågan särskilt högt när Vårdfokus frågade vad de anser om vinster i vården.
– Jag har inte tänkt så mycket på det. Vinst kan ju förstås vara en drivkraft också, och det är väl inte odelat positivt, tyckte Sofia Henriksson som är nattsjuksköterska på infektionsavdelningen på Visby lasarett.
Birgitta Hammarlund, som är sjuksköterska på endoskopimottagningen, tycker att om det ska finnas privat vård kan man inte tro att de inte ska få göra vinst.
– Men det kanske måste regleras på något sätt så att det mesta går tillbaka till verksamheten, säger hon.
Ulrika Qvarnstedt, sjuksköterska på Slite vårdcentral, tycker ändå att det är viktigt att bryta det hon kallar för privatiseringsvågen.
– Jag tror inte det blir en jämlik vård om det finns ett vinstkrav, säger hon.