Almedalen. Miljöpartiet kräver kommission för folkhälsa
Kopplingen mellan hälsa och miljö måste bli tydligare, framhöll Gunvor G Ericson i Vårdförbundets utfrågning.
– Vi trycker nog mer än övriga partier på hur viktigt det förebyggande arbetet är, säger Gunvor G Ericson (MP).
Därför kommer Miljöpartiet att ställa krav på en folkhälsokommission om de vinner valet i höst. Den ska titta på sambandet mellan hälsa och miljö, vilket kan handla om allt från kemikalier i maten till hur luftföroreningar påverkar kol-patienter.
Ja till betald specialistutbildning
Klädd i Miljöpartiets gröna och gula färger kom Gunvor G Ericson till Vårdförbundets utfrågning i Almedalen i dag. Liksom tidigare var det frågan om specialistutbildning som stod i fokus.
Miljöpartiet har ju i sin skuggbudget avsatt pengar för betald specialistutbildning för sjuksköterskor och Gunvor G Ericson var tydlig med att det behövs en nationell reglering.
– Vi har prioriterat specialistutbildning inom psykiatri och äldreomsorg i vår nuvarande budget. Det här kommer inte landsting och kommuner att klara själva utan det måste ske på nationell nivå för att något ska hända, sade hon.
Kan ta tid
Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro ville ha ett tydligare vallöfte om hur snabbt något kan hända.
– Vi vill inte ha en utredning till, nu vill vi ha verkstad. Jag är livrädd för att det här ska utredas i flera år innan något händer för då kommer vi inte att klara vården, sade Sineva Ribeiro.
Men att det kommer att införas snabbt kunde inte Gunvor G Ericson lova.
– Det kommer nog inte att gå så fort som man skulle vilja. Det är ju massor av saker som ska förhandlas om vi skulle få regeringsmakten tillsammans med Socialdemokraterna efter valet. Så det är nog inte möjligt redan i första budgeten. Om vi ska få till en ny lag som reglerar en nationell specialistutbildning är det också en procedur som tar lite tid.
Alternativmedicin i vården
Miljöpartiet har i olika sammanhang fått kritik för att ha en alltför positiv inställning till alternativmedicinska metoder, men när Vårdfokus efter utfrågningen ställer frågan om det kommer att bli lättare för alternativmedicinen att verka inom sjukvården om Miljöpartiet får bestämma, undviker Gunvor G Ericson att ta direkt ställning.
– Det är ju inte självklart vad som är komplementära metoder, det som inte är accepterat i dag kan vara det i morgon. Det handlar om att lyssna på människor och vad individen vill ha för vård.
Vill ni se mer komplementärmedicin inom vården?
– Vi fokuserar inte på det sättet, men om individen vill ha det så kommer det att erbjudas om det finns evidens för att det fungerar.