Almedalen. Studenterna ökar trycket på lönerna
Inte under 24 000-rörelsen far fram på Visbys gator med trampcykel. De vill få fler politiker som ställer sig bakom att sjuksköterskor ska ha högre löner.
I sin trampcykel har de med sig blodtrycksmanschetter och erbjuder gärna förbipasserande att få sitt tryck mätt.
– Men inte har jag så mycket, säger Sol-Britt Sundvall när hon får resultatet av Emma Sildén: 140/90.
Så säger de flesta, enligt studenterna. Ett blodtryck ska inte tas i flygande fläng om det ska ske enligt vårdhandboken och ge ett resultat att lita på. Vård tar tid och kräver kompetens. För att upparbeta och bibehålla kompetens måste arbetsgivare vara beredda att betala bra löner. Och bra löner börjar med bra ingångslöner, ja ni förstår symboliken i blodtrycksmätningen. Många studenter i Vårdförbundets yrkesgrupper är trötta på att tvingas acceptera låga lägstlöner.
I går presenterade Inte under 24000-rörelsen egna siffror som visar att fler nyutexaminerade i framför allt Stockholm har börjat få det upproret kräver, 25 000 kronor i ingångslön. Ursprungligen var kravet 24 000 kronor, men nu har höjts.
Siktar de för lågt? Folk de möter tycker det, berättar Emil Skoglund, som blir klar sjuksköterska nästa sommar.
– Kanske borde vi kräva 27 000, säger Emma Sildén, som just avslutat andra året på Sophiahemmets högskola och nu tar över som en av tre talespersoner för studentupproret.
Gänget som är i Almedalen för att påverka, Erik Skoglund, Lisa Wennersten, Emma Sildén och Martin Höjman, är väl medvetna om den tröga löneutvecklingen som traditionellt hänger ihop med sjuksköterskeyrket. Med sina aktioner och vägran att ta jobb med för låg betalning vill de delta i att höja hela den kvinnodominerade grupp som sjuksköterskor är. Studentupprorets ledare är vana att argumentera och ser sig inte som en generation som är beredd att tala i smyg om sin lön när de får anställningar.
– Det tjänar bara arbetsgivaren på. Jag tror att vi kommer att kräva transparens, att se till att det pratas lön, säger Emma Sildén.
Kanske ser de till att det finns forum för det, men just nu existerar inte några sådana planer.
Vårdförbundets resultat vad gäller löneutvecklingen imponerar inte. Studentupprorets ledare har inte satt sig in i den fackliga kampens möjligheter och begränsningar, men det borde gå att tänka nytt, tycker de.
– Det är något otroligt vackert med den svenska fackföreningsrörelsen, men någonstans måste de uppdatera sig till 2014, säger Emma Sildén.