Almedalen. Sverigedemokraterna möts med tyst manifestation

Almedalen. Sverigedemokraterna möts med tyst manifestation
Marianne Hiller, Peter Blom, Susi Nilsson, Sineva Ribeiro och Jane Stegring i Vårdförbundets styrelse gör sig beredda att delta i manifestationen för öppenhet och mångfald. Foto: Kicki Engström Höjer

"Jag har fått hot i min mejl, men tänker inte låta mig skrämmas", säger Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande och sätter på sig knappen med texten: öppenhet och mångfald.

I dag är det Sverigedemokraternas dag under politikerveckan i Visby. Då väljer ett 70-tal idéburna organisationer, däribland Vårdförbundet, att manifestera. Klockan 13 var det tänkt att alla deltagare, som på en given signal, skulle sätta på sig knappen som visar att man vill ha ett samhälle präglat av öppenhet och mångfald. De vill vara för, inte emot.

Angeläget

Men ganska många har tjuvstartat och satt på sig knappen tidigare, kanske för att frågan känns så angelägen. Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro tycker att det är viktigt att det är just idéburna organisationer som står bakom manifestationen. Det här är på gräsrotsnivå.

– Vi har ett ansvar gentemot våra medlemmar att visa att vi vill något annat med samhället, säger Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande.

Hot i mejlen 

Under våren har det på flera sjukhus blivit stora protester när Sverigedemokraterna har besökt  vården. Medlemmar i Vårdförbundet har fått ta emot hot i samband med protesterna och förbundet har gått ut och tagit avstånd från Sverigedemokraterna.

Även Sineva Ribeiro har fått ta emot direkta hot riktade mot sig i sin mejl, fler än andra fackordföranden är hennes uppfattning.

– Det är nog för att jag har ett utländskt namn. Men de ska inte få skrämma mig. Allas lika rätt och värde är grundläggande för oss och för mig, säger hon.

Markerar med tystnad

I Almedalen har Sineva Ribeiro varje dag lyckats få tillfälle att fråga ut riksdagspartiernas toppolitiker om vårdfrågor, men i dag väljer hon och Vårdförbundet tystnad. Sverigedemokraterna bjuds inte in till något soffsamtal.

Hon tycker inte att det är att vika ner sig, och hon vill absolut inte att frågan om främlingsrädsla ska gömmas undan. Tvärtom tror hon att den vind av främlingsfientlighet som just nu sveper inte bara över Sverige, utan i hela Europa, kommer att synas i vården snart.

– Tyvärr får vi nog fall där någon inte vill ha vård, eller där någon inte vill vårda, för att de anser sig ha fel person framför sig. Det här måste vi få igång samtal om på arbetsplatserna och få verksamhetschefer som sätter ner foten, säger Sineva Ribeiro.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida