Almedalen. Vården kan bli en av valets huvudfrågor
Ingen önskar sig ett sommarkaos i vården — men det kan göra vårdfrågorna heta i valrörelsen.
Visst pratas det vård i Almedalen. Det handlar om it-problem, om patientinflytande och vårdplatser bland mycket annat. Landstingspolitiker, tjänstemän, patientorganisationer, vårdföretag och läkemedelsföretag finns på plats och sammanlagt har det varit över 300 seminarier om vård och omsorg.
Väljarnas viktigaste fråga
Att väljarna sätter vård och omsorg högt visar flera undersökningar. För många är det de allra viktigaste valfrågorna. Men hur viktiga blir vårdfrågorna i valet? Hur högt prioriteras vården av de politiska partierna?
– Valet 2014 är ett välfärdsval, ett värderingsval, vilket inte alla partier tycks ha förstått, säger Ulrica Schenström, politisk rådgivare på kommunikationsbyrån Hallvarsson&Halvarson och tidigare moderat statssekreterare i Fredrik Reinfeldts regering.
Enligt henne handlar alla valrörelser i Sverige om att vara bäst på ekonomi, jobb och välfärd. 2006 handlade det om jobben, 2010 om ekonomin och i år är det dags för skola, vård, omsorg.
– Men både Socialdemokraterna och Moderaterna tycks tro att det fortfarande är 2010 och fortsätter dansen kring överskottsmålen i budgeten, säger Ulrica Schenström bitskt.
Vårdskandaler och sommarkaos
Tillsammans med andra politiska tyckare, journalister och experter deltog hon i ett seminarium i Almedalen som handlade just om vården som valfråga. De flesta var överens om den något cyniska inställningen att det behövs en vårdskandal för att det ska bli en viktig valfråga i medierna. Eller ett sjuksköterskeuppror eller ett sommarkaos i vården som gör att politikerna inte kan ducka för problemen.
En orsak till att vården ofta hamnar i skuggan av andra frågor i rikspolitiken är förstås att vården framför allt är ett ansvar för landsting och kommuner. Och där är frågorna inte lika enkla, inte lika svart-vita, utan handlar ofta om ganska komplexa problem om hur vården ska styras. Och de partiskiljande frågorna är inte alltid lika tydliga i landstingspolitiken.
Tillgänglighet viktigaste vårdfrågan
En Novus-undersökning visar att nästan hälften av svenska folket inte har någon uppfattning om vilket parti som är bäst i vårdfrågor. Tillfrågade om vilka vårdfrågor som är viktigast rankas tillgänglighet och bemötande högst. Därefter kommer kvalitet och personalens arbetsvillkor.
Men för rikspolitikerna är det svårt att hitta konkreta vallöften när det gäller vården. När dessutom Socialdemokraterna valt att inte driva en expansiv valrörelse finns inga pengar att lägga på dyra förbättringar av vården, enligt Eric Sundström, chefredaktör för Dagens Arena.
Vägval för framtiden
Det här håller förstås partierna själva inte alls med om. Jan Larsson är valstrateg för Socialdemokraterna och han är rätt övertygad om att vården kommer att bli en stor fråga i valrörelsen.
– Vi kommer i alla fall att prata om vården. För oss handlar det om ett viktigt vägval för framtiden. Vi vill prata om att vården måste få mer resurser, att det behövs större professionalisering, att personalresurser måste frigöras genom att minska den administrativa bördan och mycket annat.
Att Socialdemokraterna skulle ducka för vårdfrågorna för att de inte säger ett tydligt ja till privatiseringar inom vården och inte heller ett tydligt nej till vinster i vården – det tycker han inte heller.
– Vi har inget emot att diskutera det, men vi tror ju att det viktigaste är att prata om hur vi säkrar att vi får en så hög kvalitet att de här övervinsterna blir omöjliga. Vi måste också förstå att det finns många goda krafter som vill driva vård på ett innovativt och bra sätt där inte vinstintresset är det viktigaste.
Inget om vården i Reinfeldts tal
Filippa Reinfeldt är Moderaternas talesperson i hälso- och sjukvårdsfrågor och är fullt medveten om att vården är en fråga som väljarna tycker är viktig. Hon hoppas och tror också att det kommer att vara en viktig fråga för Moderaterna i valrörelsen.
– Tyvärr är det inte alltid som vården är prioriterad och i Sverige har vi inte haft en tydlig vård-valrörelse på många år och det kan man ju fundera över eftersom det är en fråga som verkligen berör människor, säger hon.
I sitt tal i Almedalen på torsdagskvällen pratade partiledaren, statsminister Fredrik Reinfeldt, om ordning i ekonomin, jobb, bostadspolitik, trafiksatsningar, skola, försvar, brottslighet, klimat och utrikespolitik – men sade ingenting om vård och omsorg.