Almedalen. Vårdförbundet startade med mingel och utfrågning

Almedalen. Vårdförbundet startade med mingel och utfrågning
Anita Pettersson, Pia Högberg, Birgitta Hammarlund och Yvonne Herlitz, sjuksköterskor vid Visby lasarett, på Vårdförbundets Almedalsmingel. Foto: Helena Mirsch

Seminarier om vård och omsorg lockar sjuksköterskor på Gotland.

Det finns de som lägger sin semester just under Almedalsveckan för att kunna vara med om så mycket som möjligt – och så finns det de som mest tycker det är kul att titta på folk. Men de gotländska sjuksköterskor som vi mötte på Vårdförbundets mingel i Visby tyckte alla att det är kul att det händer så mycket under veckan.

Kompetensutveckling

– Det är faktiskt ganska häftigt att det kommer så många hit och för oss kan det vara ett sätt att få lite kompetensutveckling för det finns många intressanta seminarier, säger Birgitta Hammarlund, sjuksköterska på endoskopimottagningen vid Visby lasarett.

Talen i Almedalen var hon och kollegorna mindre intresserade av. Pia Högberg skulle gå och lyssna på Stefan Löfven på kvällen, men Anita Pettersson tyckte att man nog såg det bättre hemma på TV.

Tar alltid ledigt

Milo Lindhe, som är sjuksköterska och jobbar på 1177, lägger alltid sin semester under Almedalsveckan för att kunna gå på så mycket som möjligt. Och samma sak säger hennes kompis Ulrika Qvarnstedt som är sjuksköterska på Slite vårdcentral.

Foto: Helena MirschUlrika Qvarnstedt och Milo Lindhe tillsammans med Peter Blom från förbundsstyrelsen.

De har laddat ner Almedalsappen och planerat vilka seminarier de ska gå på. Ulrika vill besöka Vårdförbundets möte om personcentrerad vård och något seminarium om diabetes, eftersom hon arbetar mycket med det.

– Jag är ju nischad mot e-hälsa och det finns många seminarier som handlar om det, så det ska jag gå på, berättar Milo Lindhe.

Utfrågning av politiker

Bland gästerna på Vårdförbundets mingel i TCO-parken på söndagen syntes både gotländska medlemmar, förbundsstyrelsen och gäster från andra fackförbund.

På söndagen hölls också den första politikerutfrågningen (se separat artikel). Under veckan kommer representanter för samtliga riksdagspartier utom (SD) att frågas ut av Lisbeth Löpare Johansson och Sineva Ribeiro. Vårdfokus är på plats och rapporterar hela veckan.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida