Ambulansens dygnspass blir en fråga för regeringen

Ambulansens dygnspass blir en fråga för regeringen
Sjukvårdsminister Gabriel Wikström får fråga om dygnspassen från Vårdförbundets Peter Blom. Foto: Sören Andersson

Sjukvårdsministern krävs på svar om han är beredd att ändra lagen så att 24-timmarstjänstgöringen försvinner.

23 december 2014

En av tre har somnat framför ratten visade Vårdfokus uppmärksammade undersökning bland drygt 1 000 personer som arbetar inom ambulansen. Ännu fler, sex av tio, jobbar trots att de är för trötta.

Nu skriver Vårdförbundets Peter Blom, i egenskap av styrelseledamot, ett brev till sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) för att få svar på vad han tänker göra åt problemet.

– Det känns viktigt att ministern blir uppmärksam på de alarmerande uppgifter som Vårdfokus har fått fram, säger Peter Blom.

Vill ändra arbetstidslagen

I en lång rad artiklar har Vårdfokus rapporterat om rättegången som handlade om en olycka 2010 då en ambulanssjuksköterska somnade framför ratten och kraschade. Arbetsgivaren åtalades för arbetsmiljöbrott då föraren av ambulansen hade varit igång nästan 23 timmar, men tingsrätten ogillade åtalet.

I förra veckan beslutade åklagaren att överklaga till hovrätten för att få svar på om det var arbetsgivarens fel att olyckan inträffade.

Peter Blom vill nu att sjukvårdsministern svarar på vad han tänker göra för att förhindra att det händer igen. Till exempel om regeringen är beredd att ändra arbetstidslagen.

– Ska det ens vara möjligt att ambulanspersonal ska ha 24-timmarstjänstgöring med tanke på vilka förödande konsekvenser det kan få för såväl patienter, kolleger och medtrafikanter, undrar Peter Blom.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida