Biva-sjuksköterska: ”Vi nekas andra jobb i region Skåne”

Biva-sjuksköterska: ”Vi nekas andra jobb i region Skåne”
Personaldirektören Ann-Sofi Bennheden tillbakavisar att Region Skåne gett direktiv om att biva sjuksköterskorna inte ska anställas på andra avdelningar. Foto: Christiaan Dirksen

Sjuksköterskor på biva i Lund som sagt upp sig har börjat söka jobb. Men att få arbete på andra avdelningar inom regionen kan bli svårt. En sjuksköterska som Vårdfokus pratat med fick beskedet att man inte anställer någon från biva. Men personaldirektören tillbakavisar att det finns något direktiv om svartlistning.

På intensivvårdsavdelningen i Helsingborg vill man inte anställa någon sjuksköterska från biva i nuläget. Det svaret fick en sjuksköterska som Vårdfokus pratat med.

– Jag hade accepterat det om det inte fanns några tjänster eller om mina kvalifikationer inte räckt till. Men att sitta och säga att de har fått riktlinjer uppifrån att inte anställa sjuksköterskor från biva, det gör mig förbannad, säger hon.

Enligt sjuksköterskan har minst ett tiotal kolleger sett sig om efter andra arbeten, både inom regionen och på andra håll. Samtliga som sökt till regionens andra intensivvårdsavdelningar har fått nej, trots att flera av avdelningarna har dispens från det anställningstopp som råder inom regionen.

”Vi ingår i samma koncern”

Åsa Rudin, områdeschef för iva/antestesi på Helsingborgs lasarett, ser dock inget konstigt med att man inte vill anställa från biva. Enligt henne är det en fråga om konkurrens.

– Vi har diskuterat frågan i sjukhusets ledningsgrupp. Säger man upp sig från en tjänst inom regionen på grund av lönen vore det konstigt om man fick jobb på någon annan avdelning i samma region. Vi ingår i samma koncern och då skulle vi konkurrera med varandra, säger Åsa Rudin.

Enligt uppgifter till Vårdfokus ska direktivet att inte anställa biva-sjuksköterskor komma direkt från regionledningen. Men om så är fallet kan Åsa Rudin inte svara på.

– Det vet jag inte. Det får du fråga någon annan om, säger hon.

Regionledningen förnekar

Personaldirektören inom Region Skåne, Ann-Sofi Bennheden, förnekar dock att det skulle ha gått ut ett sådant direktiv.

– Det stämmer inte. Men det finns inte så många intensivvårdsenheter i Skåne.  På till exempel Centralsjukhuset i Kristianstad minskar man sina platser och har därför inget rekryteringsbehov, säger hon.

Frångår den ordinära anställningsprocessen

Från en juridisk synvinkel är arbetsgivaren fri att anställa den person den vill så länge den arbetssökande inte diskrimineras. Att vägra anställa en arbetssökande med hänvisning till att denne har sagt upp sig på biva är i sig inte olagligt, men olämpligt. Man frångår helt enkelt den anställningsprocess som normalt tillämpas, menar Vårdförbundets jurist Jeanette Lindgren Dahlin.

– Det ska inte hanteras så här. Man ska fritt kunna söka jobb och sedan ska bästa kvinna eller man få jobbet. Dessutom rör det sig i det här fallet om mycket kompentent och anställningsbar personal. Region Skåne borde värna om att ha dem kvar, säger Jeanette Lindgren Dahlin.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida